SANITAT
Política 30/04/2012

El Govern Balear tancarà dos hospitals públics per complir amb l'objectiu de dèficit fixat per l'Estat

La decisió és una de les mesures que conté el pla per a l'equilibri econòmic de les Illes Balears que ha presentat Bauzá

Acn
2 min

PalmaEl Govern Balear tancarà dos hospitals públics per complir amb l'objectiu de dèficit de l'1,5% del PIB fixat per l'Estat. Els pacients dels hospitals Joan March i Hospital General seran traslladats a d'altres centres. És una de les mesures que conté el pla per a l'equilibri econòmic de les Illes Balears que ha presentat aquest dilluns el president, José Ramón Bauzá, i que recull tot un seguit d'ajustos per estalviar al voltant de 350 milions d'euros aquest any. El pla inclou un plec de mesures de despesa en béns i serveis a I'Ib Salut que suposa, a més del tancament de dos hospitals, el lloguer d'instal·lacions de l'Hospital Universitari de Son Espases, entre d'altres, per estalviar 79 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern presidit per José Ramón Bauzá ha donat a conèixer aquest dilluns el pla per a l'equilibri econòmic de les Illes Balears que ha elaborat l'executiu per tal de complir amb l'objectiu de dèficit que exigeix Madrid. El pla conté mesures d'austeritat en despesa de personal públic –es congela l'oferta de treball públic, se suspèn el complement de les prestacions de la Seguretat Social per incapacitat temporal i s'incrementa la jornada de 35 a 37,5 hores setmanals per al personal del sector públic–, en béns i serveis, en educació –s'augmenta la ràtio d'alumnes per professor, se suspèn el nomenament i contractació de nou personal interí docent i també s'allarga la jornada a les 37,5 hores– i en institucions i òrgans estatutaris.

Un dels sectors destacats és el sanitari. A través del plec de mesures, el Govern Balear preveu estalviar 79 milions d'euros. El pla contempla una flexibilització horària a tots els centres hospitalaris, la suspensió de l'acord d'acció social relatiu al compliment de pensió de jubilació, la reducció d'un dia d'assumptes propis i dels dies addicionals de vacances i la reducció en un 32% del sistema de promoció, desenvolupament professional i carrera professional. A més, s'estableix un ajust de les guàrdies dels residents i s'elimina la lliurança després de les guàrdies.

A nivell d'instal·lacions, es tanquen els hospitals Joan March i Hospital General, i s'impulsarà el lloguer d'instal·lacions de l'Hospital Universitari de Son Espases. S'arrendarà l'ús de quiròfans, habitacions i altres instal·lacions a metges o societats per aconseguir un "major aprofitament dels espais del centre de referència", segons concreta el pla. A més, es durà a terme una distribució dels serveis que es presten entre tots els hospitals per millorar l'eficiència i evitar duplicitats de proves diagnòstiques, i es cobrarà l'aparcament de l'Hospital Universitari Son Espases amb bonificacions per als treballadors.

També s'efectuaran canvis en la gestió ortoprotèsica, que passarà a dependre de l'aportació del pacient, i es farà suport assistencial a Menorca i les Pitiüses des del centre de referència. Els especialistes de l'hospital de referència es traslladaran a Menorca i a Eivissa per atendre pacients sempre que sigui possible.

Finalment, el pla preveu que tots els hospitals es vegin sotmesos a un pla d'ajust d'estiu amb la reducció de llits i quiròfans.

stats