Política 23/05/2019

"Sense humor no hi ha revolució": la CUP des de dins

"Ens hem colat al terrat de l'ajuntament de Barcelona per treure la bandera espanyola, però ha estat impossible", revela Saliente en un dels vídeos

Xavi Tedó
3 min

Barcelona"Sense humor no hi ha revolució". Amb aquesta premissa la CUP ha penjat a les xarxes socials tres vídeos en què abandona el to punyent i combatiu que la caracteritza per mostrar la cara més desenfadada d'alcaldables i de diputats com Maria Sirvent o exdiputats com David Fernàndez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els vídeos, dividits en tres capítols i elaborats per Metromuster amb l'equip de comunicació i municipalisme de la CUP, comencen amb la intervenció de la candidata de Cerdanyola, Laura Benseny, que rectifica el cap de llista per Vic, Joan Coma, que exerceix d'entrevistador, quan li pregunta si estan fragmentant l'Ajuntament de Ripollet. "Nosaltres som de Cerdanyola, però vaja...", li respon ella rient. La diputada Maria Sirvent tampoc pot evitar riure quan li diuen que en realitat ella no és de Terrassa, sinó de Sabadell.

L'alcaldable de Berga, Montse Venturós, reconeix que té "bastanta mala bava" quan li pregunten si li agrada manar, mentre que Marta Jofra, la cap de llista per Vilanova i la Geltrú, admet que no és de la ciutat. Els vídeos també posen l'accent en la rivalitat entre ciutats veïnes. Maira Costa, de Manlleu, afirma que la seva ciutat és "molt millor que Vic" ironitzant sobre la rivalitat amb la capital d'Osona. L'entrevistador pregunta a Aleix Auber si també "és un altre polític que s'està forrant" quan explica que fins ara ha sigut alcalde de Capellades i també regidor d'Esports, davant les rialles del cupaire.

La candidata de Sant Cugat, Núria Gibert, respon amb ironia quan li pregunten com pot ser que puguin guanyar en aquesta ciutat "si està plena de convergents". "Fa ràbia, oi?", li deixa anar la cap de llista abans de reconèixer que "no hi ha res més difícil que ser de la CUP i de Sant Cugat", i que va ser l'exdiputada Anna Gabriel qui li va proposar ser la cap de llista sense opcions de dir que no. L'exdiputat David Fernàndez també es penedeix d'haver dit sí a la CUP. "Per descomptat", sentencia l'activista irònicament. "És que en David no sap dir no a ningú", li retreu l'exdiputat i escriptor Julià de Jòdar.

Raquel Poveda, candidata a Granollers, mira d'explicar per exemple com definiria el neoliberalisme a la barra d'un bar perquè la gent ho entengui, però sense gaire sort. "És com un monstre que existeix, molt més gran que nosaltres, que anem deixant que avanci i del qual no hem sabut defensar-nos", assenyala. La regidora de Barcelona, Eulàlia Reguant, reconeix que ha acabat "dissociant el personatge" que l'imita al programa 'Polònia' i que ara li fa "gràcia i tot".

En el quart vídeo, al qual ha tingut accés l'ARA abans que s'estreni aquesta nit, els cupaires reflexionen sobre l'assemblearisme, la pendra angular del seu projecte. L'exdiputada Anna Gabriel afirma que fan "les assemblees justes i necessàries" i rebat que "fem moltes altres coses". La cap de llista per Barcelona, Anna Saliente, ressalta en aquest sentit que "el nostre espai natural és el carrer". La perla, però, arriba cap al final, quan l'alcaldable de la capital catalana revela que s'han colat al terrat de l'ajuntament de Barcelona per treure la bandera espanyola, però ha "estat impossible treure-la". Saliente es refereix al 27-O quan es proclama la República i dos membres de la CUP, entre elles la mateixa Saliente, intenten, sense èxit, treure la bandera espanyola. Davant la impossibilitat de despenjar-la, és quan exhibeixen una estelada durant uns instants al balcó del consistori fins que la Guàrdia Urbana els fa fora.

stats