Iceta entronitza Illa com a únic "líder" del PSC i descarta la bicefàlia

Illa assegura que té "l'obligació moral" i el "dret" de presentar-se a la investidura

2 min
Illa valorant els resultats la nit electoral.

BARCELONAUn dels dubtes que quedava al PSC després del salt de Salvador Illa a la política catalana era quin seria el paper del primer secretari del partit i ara també ministre, Miquel Iceta. Qui seria el que portaria la batuta un cop ja passades les eleccions. Doncs bé, aquest dissabte, després del consell nacional del partit, Iceta ha deixat clar que Illa serà l'únic "líder" que pilotarà el partit i ha descartat la bicefàlia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Solament hi ha un líder: Salvador Illa. Salvador, ets la persona que lidera el projecte, la que va davant de la resta", ha indicat Iceta en la seva intervenció en el consell nacional del PSC recollida per Efe. L'actual ministre es mantindrà com a primer secretari dels socialistes si així ho avalen les bases del PSC, però no exercirà de número u de la formació. Serà Illa qui ho farà des del Parlament de Catalunya, després d'haver quedat primera força a les eleccions del 14 de febrer.

Miquel Iceta, primer secretari del PSC, en una imatge d'arxiu

Malgrat que els socialistes no tenen majoria per formar Govern –és Pere Aragonès qui té més opcions per reunir la majoria absoluta del Parlament–, Salvador Illa insisteix en intentar-ho. Considera una "aliança fracassada" ja en l'anterior legislatura qualsevol acord entre els republicans i Junts per Catalunya, de manera que creu que té "l'obligació moral" i el "dret" a presentar-se a la investidura. Hi ha qui ens diu que les coses no han canviat, però el canvi és irreversible i no té aturador", ha afirmat, i ha defensat que són "nous temps polítics" per a Catalunya.

Segons el PSC, malgrat que l'independentisme hagi superat el 50% dels vots, els catalans han posat punt final al Procés. "Hi ha el dret a deixar enrere deu anys de degradació institucional [...]. Hem de garantir que les institucions treballin per a tots els catalans amb respecte al marc de convivència". Per al candidat socialista cal "estabilitat" i "tranquil·litat amb un horitzó previsible" per "garantir una sortida a la crisi sanitària".

En tot cas, si Illa es pot presentar o no a la investidura dependrà de si és el candidat amb més opcions de reunir la majoria durant la ronda de contactes que faci el pròxim president o pròxima presidenta del Parlament, que s'ha d'escollir en la sessió constitutiva de la cambra aquest 12 de març. Ho té difícil si els independentistes arriben a un acord per formar la mesa, ja que sumen fins a 74 diputats: voldrà dir que han superat el primer escull per a la investidura i que el més probable és que Aragonès pugui presentar-se al debat per ser escollit.

Crítiques al Govern

El candidat del PSC també s'ha referit a les últimes protestes per l'empresonament de Pablo Hasél, acusant el Govern de ser poc contundent davant dels aldarulls. "Els conflictes es gestionen, però la violència s'erradica", ha afirmat, i ha afegit que qui en surt més perjudicada és la "imatge" de Catalunya.

Les crítiques a l'executiu independentista, però, no han acabat aquí. També ha retret als consellers d'ERC i JxCat que plantessin ahir divendres el rei Felip VI en l'acte de Seat i els ha acusat d'una "política d'escenificació estèril": "Quan el Govern planta la Seat està jugant amb el progrés econòmic dels catalans i dels treballadors", ha acabat.

stats