Política 08/11/2014

Herrera creu que CiU "vol fer veure que tot canvia perquè res canviï"

Dolors Camats alerta del risc que la democràcia espanyola esdevingui un "simulacre", mentre que Joan Mena denuncia que "alguns" volien "expulsar" ICV-EUiA del bloc del dret a decidir

Roger Mateos
3 min

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha denunciat aquest dissabte que massa sovint té la sensació que CiU "vol fer veure que tot canvia perquè res canviï". En al·lusió a les informacions d''El Periódico' sobre les converses discretes entre CiU, PP i PSOE per buscar una fórmula per poder celebrar un 9-N amb un rang rebaixat, Herrera ha comentat que li hauria "agradat" que les converses fossin entre Artur Mas i Mariano Rajoy "amb llums i taquígrafs". Segons Herrera, "la nova política ja no es decidirà en un despatx", sinó amb la participació i la mobilització de la ciutadania". Així ho ha dit en l'acte final d'ICV-EUiA abans del 9-N, en el Centre Cívic del Convent de Sant Agustí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Herrera ha destacat que el 9-N representa "una etapa important per guanyar la llibertat", però ha advertit que es tracta d'una "carrera de fons, no d'un esprint". Davant el repte nacional, considera que "anar lluny i anar-hi molts és més important que anar-hi menys i més ràpid".

D'altra banda, ha llançat un missatge als qui volen canviar Espanya sense tenir en compte Catalunya. "Espanya no es mou si Catalunya no es mou. Menysprear el que passa a Catalunya és no entendre l'onada fortíssima que ve des de Catalunya. Contribuirem a començar a canviar també les coses a la resta de l'Estat", ha insistit.

També ha intervingut la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, que ha alertat que hi ha risc que la democràcia espanyola esdevingui un "simulacre". "Ens sentim desposseïts de sobirania individual i col·lectiva, no tenim accés a canviar les decisions que es prenen", ha denunciat Camats. Per això, ha fet una crida a sortir aquest diumenge al carrer i prendre part en el procés participatiu per "recuperar la dignitat i la democràcia". Camats ha clamat contra el "bipartidisme que ho bloqueja tot", que encarnen PP i PSOE, però també contra les converses "a porta tancada" i els "pactes secrets a esquena de la gent".

Per la seva banda, el diputat d'EUiA i un dels negociadors a les cimeres pel 9-N, Joan Mena, ha coincidit a assenyalar que a Espanya "la democràcia està en perill, ens l'estan robant", perquè el govern espanyol veta el dret a decidir. Mena ha agraït a Esquerra Unida que s'hagi sumat al manifest d'ICV-EUiA en suport al 9-N. Malgrat els "costos" polítics que pot tenir defensar el dret a decidir de Catalunya, ha destacat Mena, IU posa per davant la "valentia" i la "raó". Mena ha denunciat que "alguns" volien "expulsar" ICV-EUiA del bloc pel dret a decidir, però "no ho han aconseguit", segons ell, gràcies al "paper fonamental" jugat per Joan Herrera en les negociacions pel 9-N.

Mena ha instat la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, a dimitir per les seves "amenaces" a directors d'institut, alcaldes i altres institucions catalanes perquè no donin suport de cap mena al 9-N. "Que se'n vagi a desfilar amb la División Azul", ha etzibat.

Jordi Miralles pren partit pel sí-sí

A l'acte també hi ha acudit l'ex coordinador general d'EUiA Jordi Miralles, que ha explicat a l'ARA que el 9-N es mobilitzarà i optarà pel sí-sí, perquè "des de la sobirania" plena Catalunya decideixi lliurement de quin model d'estat es vol dotar. Segons Miralles, la mobilització de diumenge ha de servir per denunciar la "irresponsabilitat" del PP, defensar el dret a l'autodeterminació i recordar que "el procés no acaba el dia 9 sinó que continua l'endemà".

stats