Política 03/05/2014

ICV-EUiA proposa el sistema holandès com a model per a la llei electoral

Els ecosocialistes asseguren que la seva proposta fa compatibles els principis de proporcionalitat i representació territorial que exigeix l'Estatut

Europa Press
2 min

BarcelonaEl diputat d'ICV-EUiA i ponent de la llei electoral que s'està cursant al Parlament, Jaume Bosch, ha proposat el sistema holandès com a model per redactar la norma catalana. Segons han explicat aquest dissabte els ecosocialistes en un comunicat, el sistema holandès fa compatibles els principis de proporcionalitat i representació territorial que exigeix l'Estatut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Bosch, els sistemes proposats per CiU i ERC no milloren la proporcionalitat actual, i mantenen "el fet discriminatori" que el vot a la província de Barcelona valgui menys que a la resta de territori. A més, sosté que el mètode proposat pel PSC suposaria que Tarragona, Lleida i Girona perdessin vuit diputats "sense que la proporcionalitat es veiés substancialment millorada".

Per això, els ecosocialistes defensen les llistes desbloquejades, en què l'elector pot expressar les preferències per determinats candidats, independentment del lloc que ocupin, com una opció que dóna "capacitat de decisió als ciutadans". En aquest sentit, la coalició considera que la proposta del PSC es basa "en la por de desbloquejar les llistes, per la situació conflictiva interna del partit, i és un intent de perpetuar un bipartidisme que està arribant al seu final".

ICV-EUiA proposa llistes desbloquejades en cada vegueria o agrupació de comarques, i que els candidats hi hagin d'estar empadronats des de fa temps per evitar la presència de candidats d'altres territoris. Així, els ciutadans votarien la llista del partit que volguessin per a la seva vegueria, i la distribució d'escons de cada partit es faria en funció del pes del vot de les forces en cada vegueria assegurant un diputat als partits que superin el 3% dels vots, sempre que disposin de prou diputats per repartir.

"Quan CIU i ERC diuen que defensen el territori, el que estan fent és defensar els seus interessos partidistes, ja que el sistema actual atorga cinc diputats més a CIU i un més a ERC dels que els pertocarien", diu finalment Bosch en el comunicat.

stats