ELECCIONS 25-N
Política 03/11/2012

ICV proposa revertir l'herència econòmica, social i fiscal de CiU

El programa d'ICV-EUiA planteja derogar les mesures més polèmiques en els àmbits econòmic, social i fiscal del govern d'Artur Mas. En matèria nacional, però, subscriu un full de ruta similar a CiU.

Roger Tugas
3 min
Joan Herrera ha protagonitzat l'oposició més dura a la política social d'Artur Mas, però li ha fet costat en l'àmbit nacional.

BARCELONAEl líder d'ICV, Joan Herrera, ha tingut clar des del principi de la legislatura que no volia entrar en la geometria variable de pactes amb Artur Mas, en què sí que van participar -amb més o menys èxit- el PSC, el PP i ERC. La col·laboració dels ecosocialistes amb CiU s'ha limitat a la reivindicació nacional i s'han mostrat implacables amb les seves polítiques socials i econòmiques. I ara el seu programa per al 25-N -que s'aprova avui- vol demostrar, com diu el manifest inicial, que "l'alternativa no és només possible, sinó que és necessària". I passaria, en bona mesura, per fer marxa enrere amb l'herència de Mas al Govern i fins i tot amb certes mesures de l'executiu estatal de Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Austeritat

Derogar les lleis d'estabilitat i no pagar el deute il·legítim

ICV proposa derogar les lleis d'estabilitat pressupostària catalana i espanyola i elaborar un pla de racionalització de la despesa pública sense retallades, suprimint entitats públiques, controlant el cost d'obres i inversions o estalviant en despesa militar, farmacèutica i diputacions. Herrera també aposta per una auditoria del deute que determini la legitimitat o il·legitimitat de la despesa pendent abans de saldar-la, així com negociar una moratòria del pagament d'interessos i del deute.

Fiscalitat

Impost de successions, lluita contra el frau fiscal i més IRPF

Els ecosocialistes reclamen restituir l'impost de successions suprimit per CiU i derogar l'amnistia fiscal de Rajoy. També proposen un pla contra el frau fiscal; impostos a les grans fortunes, la banca, els béns de luxe i les empreses contaminants, i apujar al 61% el tram d'IRPF a les rendes superiors a 300.000 euros.

Ocupació

Treball en benestar, economia verda i reduir la jornada laboral

ICV vol crear ocupació convergint amb Europa en estat del benestar (360.000 llocs) i jornades parcials (fins a 200.000 llocs), i potenciant l'economia verda (60.000 llocs). També aposta per instaurar la jornada de 35 hores, recuperar la capacitat adquisitiva perduda i la despesa en polítiques d'ocupació, crear una renda permanent per a aturats i revertir la recentralització de la reforma laboral en matèria d'EROs.

Administració pública

Revertir les lleis òmnibus i les baixades salarials a funcionaris

Herrera pretén derogar les lleis òmnibus, un dels vaixells insígnia del govern Mas, i substituir-les per "mesures de simplificació, agilització i racionalització de l'administració que preservin els drets socials". Es fixa també com a fita recuperar els salaris dels empleats públics.

Polítiques socials

Convergir amb Europa en despesa social en vuit anys

Els ecosocialistes proposen prohibir per llei la reducció de la despesa social i marcar com a objectiu l'assoliment el 2020 de la despesa social mitjana a Europa en relació al PIB. També volen retirar l'euro per recepta, revertir "el procés de privatització i precarització de la sanitat pública", revisar la política de concerts educatius i derogar l'increment de les taxes universitàries.

Medi ambient i mobilitat

Cap privatització i millora de la xarxa de ferrocarrils

Un dels reptes d'ICV és frenar la privatització de Tabasa, Túnel del Cadí i Aigües Ter Llobregat. Reclamen millorar i estendre la xarxa de ferrocarrils, reduir els gasos hivernacle un 20% fins al 2020, un pacte nacional del clima i garantir el caràcter públic de l'aeroport del Prat.

Habitatge

Possibilitar la dació en pagament i retornar al "lloguer forçós"

Herrera no oblida que CiU va derogar el possible lloguer forçós dels pisos buits aprovat pel tripartit i promet tornar a instaurar-lo. Es proposa fer possible també la dació hipotecària i que tots els habitatges del banc dolent es destinin a lloguer social.

Seguretat

Recuperar el codi ètic i fre a la delació i les multes a prostitutes

ICV vol recuperar el comitè d'ètica i el codi ètic de la policia, marca de Joan Saura com a conseller d'Interior, i promet posar fi a la política de delació i a les multes a les prostitutes de les carreteres de Felip Puig.

Qualitat democràtica

Seguiment dels compromisos electorals i vot als 16 anys

El programa preveu una comissió de seguiment de compromisos electorals, més control a fundacions de partits, limitar mandats i permetre votar immigrants i des dels 16 anys.

Dret a decidir

Referèndum amb entesa o sense amb Madrid aquesta legislatura

Herrera seguirà al costat de Mas en la transició nacional: vol una consulta abans del 2014 amb acord o no amb Rajoy. Primer, però, vol intentar una reforma federal de l'Estat.

stats