05/06/2014

El debat ideològic sacseja el PSOE en ple procés per elegir el nou secretari general

3 min

MadridQuan Alfredo Pérez Rubalcaba va anunciar que deixaria la secretaria general del PSOE, el partit es va bolcar a parlar de formes i de noms. A debatre de quina manera s’havia d’escollir el futur líder i, sobretot, qui reuneix més requisits per afrontar el repte. Els últims dies, però, els socialistes han començat a posar el focus en el fons. En el què: el contingut ideològic que han de reconstruir per tornar a tenir la confiança d’una majoria de ciutadans. L’anàlisi amb perspectiva dels resultats dels comicis europeus del dia 25 i, sobretot, l’abdicació del rei Joan Carles -que ha fet rebrotar les arrels republicanes d’una bona part de la militància- han instal·lat una sensació de crisi de projecte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La direcció actual, que va agafar el timó de la seu del carrer Ferraz a principis del 2012, no té cap intenció de sortir del guió marcat i aposta pel pragmatisme fins al congrés dels dies 26 i 27 de juliol. Aquesta estratègia, però, ha posat en evidència contradiccions amb alguns dels seus principis fundacionals i ha fet emergir tensions internes.

Sense llibertat de vot

La direcció aposta per Felip VI

El diputat Odón Elorza, exalcalde de Sant Sebastià, va remetre una carta a la direcció del grup parlamentari demanant un debat “tranquil” per parlar de la posició socialista al projecte de llei que regula l’abdicació. A més, reclama llibertat de vot. No és l’únic. També ho ha fet el diputat de les Illes Guillem Garcia Gasulla. La portaveu parlamentària, Soraya Rodríguez, va reiterar ahir que no ho acceptaran perquè dimecres que ve no es votarà monarquia o república sinó “una llei merament procedimental”. Es dóna la circumstància que el secretari general del grup és Eduardo Madina, que ha liderat la iniciativa per obrir el partit a la societat i aprofundir en la participació democràtica.

Obertura controlada

Els militants triaran el nou líder

Divendres 13 començarà el procés perquè els aspirants a la secretaria general del PSOE reuneixin un aval mínim del 5% de la militància. Un cop proclamats, tindran del 3 al 12 de juliol per fer campanya interna. L’endemà se celebraran primàries, i el congrés extraordinari, l’últim cap de setmana del mes, ratificarà el nou lideratge. Tot i que suposa un canvi en el mètode d’elecció -en la qual també participa el PSC- els principals barons territorials ja han assenyalat la presidenta andalusa, Susana Díaz, com la gran favorita.

Defensa de la centralitat

Els exdirigents es mobilitzen

L’expresident del Congrés José Bono va ser el primer a alertar dels riscos d’una “radicalització” per fer front a l’auge de Podem i Esquerra Unida el 25-M. A la crida a evitar moviments dràstics, s’hi han sumat altres exdirigents, com l’extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra, ara membre del Consell d’Estat. Va avisar els socialistes que qüestionar Felip VI implicaria assumir una reforma integral del consens del 1978: “Si se’n canvia una part, cau tot”, subratlla. El més explícit ha estat l’expresident del govern espanyol Felipe González, per qui seria “una catàstrofe” que triomfessin a Espanya “alternatives bolivarianes”.

En els últims dies, l’altre excap de govern socialista, José Luis Rodríguez Zapatero, també ha intensificat la presència mediàtica per donar suport al guió de Pérez Rubalcaba. Ell, que es va imposar a Bono amb l’etiqueta de candidat outsider, es va mostrar partidari de fer només “reformes parcials” a la Constitució. Coincidint amb els arguments de Mariano Rajoy, va instar IU a proposar un procés constituent a les urnes i aconseguir la majoria necessària. Caldrà veure si aquest és el camí que avalen al congrés del juliol.

Valenciano obre ara la porta a votar Juncker

Tot i la duresa del PSOE durant la campanya electoral del 25-M, ahir la seva cap de llista, Elena Valenciano, va obrir la porta a donar suport al candidat conservador a presidir la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. No obstant, abans s’ha de comprometre amb la lluita contra l’atur i l’evasió fiscal, i a favor d’un programa de creixement i ocupació per a la UE. Es dóna per fet que Juncker, ex primer ministre de Luxemburg, és qui ha d’intentar liderar l’executiu comunitari perquè el PPE va guanyar els comicis. Els socialistes avisen que els estats no poden intentar buscar un president que no sigui un dels aspirants durant la campanya electoral. “Si Juncker no aconsegueix la majoria, tindrem un problema institucional”, va dir Valenciano. El PSOE ja va donar suport al fins ara president, José Manuel Durão Barroso, el 2009. Aleshores, però, el PSC se’n va desmarcar.

stats