Política 10/10/2019

Iglesias apunta a les portes giratòries del PP i el PSOE com a obstacle per a la transició ecològica

Podem proposa crear una empresa pública d'energia i endurir la llei de costes

Germán Aranda
2 min
Pablo Iglesias, Irene Montero i Ione Belarra, al Consell Ciutadà Estatal de Podem

MadridPocs minuts després que un estudi anunciés que la Mediterrània s'escalfa més ràpid que la resta del planeta, Pablo Iglesias ha assegurat en un acte amb ecologistes de la mà de Juantxo Uralde, ex d'Equo ara a Podem, que les "portes giratòries és un dels problemes a l'hora d'afrontar una transició energètica". Ho ha fet després de citar desenes de noms d'excàrrecs del PP i el PSOE que estan en consells d'administració d'empreses energètiques, amb la qual cosa ha demostrat un cop més l'augment del seu to en relació a la campanya del 28-A apuntant a les grans empreses i els "oligopolis energètics".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Contra ells, ha proposat la creació d'una empresa pública d'energia "que només funcioni amb renovables" i ha tornat a retreure a Sánchez que li proposés ministeris sense competències. "No estem aquí per figurar, sinó per canviar coses". Iglesias també ha relacionat els pocs avenços contra els reptes climàtics amb les "clavegueres de l'estat", com es coneixen les policies polítiques que van operar presumptament sota el comandament del comissari Villarejo per destruir rivals polítics del PP. Ho ha fet aprofitant la notícia recent que el relaciona amb Iberdrola i que demostra, segons Iglesias, "que el poder econòmic no respecta la llei i es converteix en un poder criminal quan la llei o altres poders polítics l'amenacen".

L'exlíder d'Equo Juantxo Uralde, que ha coordinat un debat en què han participat altres activistes ecologistes d'esquerres com Yayo Herrero o el director executiu de Greenpeace a Espanya, Mario Rodríguez, serà qui lideri part del programa ecologista de Podem, que comptarà amb alguns elements d'"enriquiment" respecte al del 28-A, segons ha explicat en declaracions al diari ARA. Uralde ha explicat que incorporaran noves mesures per a la protecció de la biodiversitat, "una proposta de reforma de llei de costes" per restringir més les construccions al litoral, una nova llei per l'eliminació dels plàstics o que desapareguin les construccions de zones inundables. Uralde va sortir d'Equo quan el partit ecologista va abandonar la coalició amb Unides Podem per sumar-se al nou projecte d'Íñigo Errejón, Més País. Es va passar a Podem, on impulsarà un espai verd i formarà part de les llistes d'Iglesias.

stats