Política 08/09/2020

Iglesias pressiona Sánchez per negociar els pressupostos amb el bloc de la investidura i no amb Cs

Revela "una discussió forta" amb el president espanyol sobre la fugida del rei emèrit

Ara
3 min
Pablo Iglesias en el congrés dels diputats en el debat per la cinquena pròrroga de l'Estat d'Alarma

MadridPodem i el PSOE no tenen el mateix full de ruta a l'hora de negociar els pròxims pressupostos generals de l'Estat. El líder de Podem i vicepresident segon del govern, Pablo Iglesias, ha tornat a insistir aquest dimarts en la necessitat que l'executiu espanyol prioritzi les converses amb el bloc de partits que van fer possible la investidura de Pedro Sánchez el gener passat i que relegui en un segon terme una eventual negociació amb Cs. Creu que amb els taronges l'acord és "inviable". "Pensar que es poden tirar endavant uns pressupostos amb una majoria diferent de la de la investidura crec que no és realista", ha manifestat en una entrevista amb la Cadena SER.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Iglesias el guió que ha de tenir la negociació és senzill. Primer han de començar a negociar amb "els del sí" a Sánchez a la investidura. Després amb els de l'abstenció i, finalment, amb els que van dir que no, que són els del "bloc de la dreta", on estaria Cs. És una previsió diferent de la que fa el PSOE, que té en molta més consideració el partit d'Inés Arrimadas. Iglesias, en canvi, veu molt poc probable l'acord amb els taronges i recorda que en diversos indrets d'Espanya "governen amb la ultradreta", fent al·lusió als pactes que tenen amb Vox.

Un dels partits d'aquest bloc de la investidura és Esquerra, a qui Iglesias considera com un "soci fonamental" per al govern espanyol. Ha confiat que els republicans s'avinguin a negociar els comptes i ha admès que no serà fàcil convence'ls: "Plantejaran exigències. Res és gratis". També ha previst com a potencials socis el PNB, EH Bildu, Compromís i Més País. Iglesias vol que els comptes estiguin llestos per a principis de l'any que ve, però no ha descartat haver-los de posposar per esperar que passin les eleccions catalanes primer. "Fer previsions massa taxatives sobre el futur no és prudent", ha resolt.

Les relacions amb Sánchez

Iglesias ha repassat punt per punt les friccions que manté amb Sánchez. En totes ha seguit el mateix esquema. Ha admès les diferències que hi ha entre el PSOE i Podem, però ha evitat criticar directament els seus socis de coalició. "Si em molesta alguna cosa que hagi fet el president, no ho comentaré en els mitjans de comunicació", ha dit en dues ocasions. Tot i això, ha admès que van tenir "una discussió forta" amb Sánchez arran de la fugida del rei emèrit. A Podem no li va agradar que el PSOE n'estigués al corrent i ells no. Iglesias ha assegurat que després d'aquesta discussió Sánchez es va "disculpar" per com s'havien fet les coses. "I això parla bé d'ell", ha exposat. El problema de fons en tot aquest assumpte, segons ell, és que Podem és un partit "republicà" i el PSOE "monàrquic".

Disgustat amb la fusió

Una altre front obert és la fusió entre CaixaBank i Bankia, avançada per l'ARA. Podem tampoc va ser informat per part del PSOE de les negociacions. Tampoc ha volgut polemitzar amb aquest fet, però sí que ha deixat constància que l'operació no li agrada. "M'hagués agradat que el destí de Bankia hagués estat diferent", ha continuat, argumentant que ell preferia que s'hagués convertit "en un gran banc públic". També li sembla "preocupant" l'actual concentració bancària. Finalment ha dit que si es consuma la fusió, l'Estat hauria de mantenir "la participació pública" en el nou banc i que hi hagi "elements de control públic".

Montero torna a abraçar al PP

Al seu torn, la portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero, ha reiterat la "necessitat de comptar amb els màxims suports" per tirar endavant els pressupostos i ha tornat a demanar al Partit Popular que "reconsideri la seva posició". Preguntada per les preferències del lider de Podem, Pablo Iglesias, a l'hora d'aprovar-los, Montero ha apuntat que "si bé comparteixen la necessitat de treballar amb les formacions" que van donar suport a la coalició, "cal ampliar tot l'arc parlamentari" i això "inclou al PP", ha dit. Montero ha instat al PP a "no donar l'esquena" als futurs pressupostos.

stats