Política 15/02/2021

Illa repinta l’àrea metropolitana de vermell

Vox es posiciona com a tercera força a ciutats com L'Hospitalet, Santa Coloma o Gavà

Jordi Ribalaygue
2 min
Una mesa electoral ahir a Cornellà de Llobregat.

BarcelonaPoc més de tres anys després que Ciutadans el tenyís de taronja, el PSC ha repintat el cinturó roig i recobra l’hegemonia a la rodalia de Barcelona, on l’abstenció va registrar cotes superiors al 50% a la majoria de ciutats. Salvador Illa ha recuperat per al PSC totes les localitats de l’entorn metropolità que van apuntalar el triomf d’Inés Arrimadas el 2017. Per contra, Cs es desinfla i reté menys del 10% dels vots en la pràctica totalitat dels municipis on va arrasar, amb suports per sobre del 30%. Alhora, ERC se situa en segona posició i supera Junts en el duel independentista a l’àrea metropolitana, mentre que Vox hi irromp encapçalant el bloc de la dreta i deixa molt enrere tant Cs com el PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera que el partit taronja s’hi va imposar després de les turbulències de l’1-O, els socialistes s’enduen ara victòries àmplies als grans nuclis dels voltants de la capital malgrat la davallada de la participació. Illa frega el 30% dels suports a Sabadell i Sant Boi de Llobregat, i voreja el 40% en ciutats com l’Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet i Cornellà. Tot i ser municipis en els quals dominen les alcaldies, els socialistes no s’havien acostat a uns percentatges de vot tan elevats en l’última dècada en uns comicis al Parlament. La victòria de l’exministre de Sanitat imita l’èxit de Cs en les eleccions celebrades sota la intervenció del 155, totes dues marcades per una nombrosa bossa de vots a la corona metropolitana.

En el flanc independentista, els republicans assoleixen el seu objectiu de consolidar-se a l’entorn de la capital del país, on les formacions constitucionalistes acostumen a obtenir més bons resultats. La candidatura de Pere Aragonès es consolida com a segona força a l’Hospitalet, Badalona, Terrassa, Sabadell, Mataró i Santa Coloma de Gramenet. A certa distància, Junts l’empaita com a tercera força a les dues capitals del Vallès Occidental, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Cerdanyola, Sant Feliu de Llobregat i Esplugues. Laura Borràs venç a Sant Cugat i a Vilafranca del Penedès, dos feus de tradició convergent.

Alhora, l’extrema dreta es posiciona en tercer lloc a l’Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels i Gavà, i obté el quart lloc a Badalona, l’únic centre de poder del PP a Catalunya. Al feu de l’alcalde Xavier García Albiol els populars cauen a la setena posició, just per darrere de Cs. No hi ha cap ciutat rellevant de l’àrea metropolitana on Vox no sobrepassi els altres dos partits conservadors.

Per la seva banda, els comuns obtenen un resultat discret a les comarques on concentren més votants. Reben el consol d’aconseguir la tercera plaça a Cornellà, Sant Boi, el Prat de Llobregat i Mollet.

stats