OBSERVATORI
Política 29/08/2017

La imatge que val més que mil paraules

Després de les obres de Génova, pagades en negre, Rajoy es va retratar amb l'arquitecte, amb Acebes i amb Bárcenas

i
Ernesto Ekaizer
2 min
De derecha a izquierda: el presidente español, Mariano Rajoy con el extesorero del PP Luis Bárcenas, el exsecretario general del partido Ángel Acebes y el empresario Gonzalo Urquijo

Mariano Rajoy comença avui el nou curs polític amb el mateix tema que va acabar l’anterior, quan va declarar com a testimoni en el judici del cas Gürtel. El president espanyol rebrà en un format còmode les acusacions de l’oposició, més de tres anys després de “confessar” que havia comès un error en creure Luis Bárcenas i que la bancada del PP s’aixequés per aplaudir-lo. Però encara haurà de comparèixer a la comissió d’investigació sobre el presumpte finançament il·legal del PP, si no ho eviten Cs i el PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy és l’home al qual s’aplica el refrany que diu que una imatge val més que mil paraules. Una anècdota sobre això. El 28 d’octubre del 2014, el jutge Pablo Ruz interroga Ángel Acebes, secretari general del PP entre el 2004 i el 2008, quan es van fer les obres de remodelació de la seu del PP, unes obres que, segons les proves, van ser pagades amb 1,5 milions en negre. Acebes explica al jutge que ignora l’existència d’una caixa B al PP. Pel que fa a la resta, apunta, ni tan sols coneixia l’arquitecte de les obres, Gonzalo Urquijo, de l’empresa Unifica. El jutge li para un parany: li ensenya diverses fotografies i, en una, es veu Acebes amb Urquijo, Rajoy i Bárcenas; en una altra apareix Acebes amb Urquijo i, entre ells dos, s’intueix novament Rajoy. “No recordo aquesta imatge, senyoria. Potser és de les festes de Nadal, en què se saluda moltes persones que no es coneixen”, reacciona Acebes. Per aquelles dates (2008), Rajoy també firma una foto amb la dedicatòria “amb tot l’afecte i carinyo” als socis d’Unifica, Gonzalo Urquijo i Laura García, i a una de les seves empleades, Laura Montero. Tots tres (i el PP, com a responsable civil subsidiari) són acusats per Ruz el 2015 per delictes fiscals.

A part de les imatges, també hi ha les paraules, incloses en els missatges de Rajoy a Bárcenas el 2013. Amb relació a l’extresorer, però, hi ha fets que no van ser apuntats quan Rajoy va declarar al judici. Són els que posa en relleu María Dolores de Cospedal en la seva declaració davant del jutge el 14 d’agost del 2013. Cospedal explica que “en dues o tres ocasions” es va trobar amb Bárcenas per dir-li que hauria d’abandonar el càrrec. “Després d’aquelles reunions, cap al març o l’abril del 2009, no he tingut més contacte amb aquest senyor”, afegeix. L’extresorer va renunciar “temporalment” al càrrec el juliol d’aquell any, però va retenir l’escó al Senat fins al 2010. Qui sí que va mantenir-hi el contacte va ser Rajoy, fins a tal punt que Cospedal el delata, perquè l’ara president és qui va fer el pacte de sortida de Bárcenas de la cambra alta l’abril del 2010, amb 21.000 euros mensuals, secretària, cotxe i lloc per dipositar les seves pertinences a Génova. Rajoy, en canvi, va declarar davant del tribunal que no es van tractar les “condicions de sortida”, que va ser una reunió amistosa per acomiadar Bárcenas. Tots els detalls són més propicis per a una comissió d’investigació, amb unes preguntes i repreguntes a Rajoy que el format del ple d’avui no permetrà.

stats