CONSULTA DEL 9-N
Política 06/10/2014

El Govern reobre tots els censos i registres previstos per votar el 9-N

Els nouvinguts sense nacionalitat espanyola, els catalans a l'estranger i els presos, entre d'altres, ja poden sol·licitar votar a la consulta

Roger Tugas
2 min
Els immigrants han aprofitat l'ocasió per expressar el seu vot

BarcelonaUn nou pas endavant en l'avenç cap al 9-N, després de la cimera unitària de divendres i malgrat la suspensió del Tribunal Constitucional. Els nouvinguts sense nacionalitat espanyola, els catalans a l'estranger, les persones internes en centres penitenciaris o en centres de menors de justícia juvenil de Catalunya o les persones dependents ja poden sol·licitar des d'aquest dilluns la seva inscripció al cens o al registre corresponent per poder votar el 9-N, tal com estava previst en el decret de convocatòria original i amb els procediments que ofereix el web del Govern –encara sense actualitzar–. Dimarts, després de la suspensió de la consulta per part del Tribunal Constitucional, tots aquests tràmits s'havien congelat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, fonts de l'executiu matisen que no és exactament que els censos s'hagin reobert, sinó que la Generalitat s'empara en el fet que "l'administració sempre ha de recepcionar qualsevol requeriment o petició que li faci arribar un ciutadà". Tot i això, el cert és que el 012 –el telèfon d'informació oficial de la Generalitat– notifica que cal fer aquests tràmits per poder sol·licitar votar el 9–N. Tot plegat, però, de forma preventiva i "supeditat al recurs presentat al Tribunal Constitucional" sobre la consulta.

Ha fet pública aquesta informació la fundació Nous Catalans, vinculada a CDC. L'entitat dirigida pel secretari d'Immigració de CDC, Àngel Colom, ha notificat que ha estat informada del fet que els catalans nouvinguts sense nacionalitat espanyola ja poden trobar de nou oberts els set punts de registre habilitats per la Generalitat com a comissions de seguiment territorials de la llei de consultes, des d'on s'atendran i es rebran les sol·licituds que s'hi presentin per poder votar el 9-N. De fet, el termini de registre al cens d'immigrants –com d'altres tràmits per elaborar el registre de votació– començava el dia 1 i havia d'acabar aquest dimarts, dia 7, però aquest límit "s'ampliarà uns dies".

Per tot això, Nous Catalans crida "els ciu­tadans cata­lans d'origen estranger que estan con­vo­cats [...] a votar el 9-N, que pre­sentin de seguida la seva sol·licitud". De fet, la fundació assegura que ja té constància de casos en els quals s'ha acceptat i registrat la petició de registre d'un nouvingut, tot i que en alguns punts de recollida no hi ha hagut tanta sort i ha succeït algun problema.

Aquesta és una nova evidència en el canvi de rumb cap a la consulta, després que dissabte va començar una campanya per informar de la suspensió del 9–N per part del Tribunal Constitucional.

stats