FISCALITAT
Política 02/08/2016

El Govern inicia els tràmits per recuperar l'impost a les nuclears anul·lat pel TC

L'executiu vol sortejar el veto gravant els riscos mediambientals en lloc de la producció d'energia

Roger Tugas
2 min
AJUNTAMENTS EN PEU DE GUERRA 01. Polígon industrial en desenvolupament a Ascó. Els municipis nuclears exigeixen més suport per diversificar la seva economia abans del tancament de les plantes atòmiques. 02. Alfons Garcia, president de l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) i alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet.

BarcelonaEl Govern ja ha iniciat els tràmits per recuperar l'impost sobre les nuclears que el Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar a l'abril. Segons ha anunciat la consellera de la Presidència, Neus Munté, l'executiu ha aprovat aquest dimarts la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei de l'impost sobre el risc mediambiental de la producció, custòdia i dispersió d'elements radiotòxics, la qual preveu sortejar la impugnació del tribunal espanyol i, en lloc de gravar el metall pesant introduït en el reactor, gravarà el risc que suposa per al medi ambient i sobre les persones la producció d'elements radiotòxics i la seva custòdia "mentre no siguin dipositats o neutralitzats en un magatzem de llarga durada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el TC va anul·lar el tribut argumentant que el fet imposable era el mateix que un impost estatal ja existent. Per tant, ara el Govern vol gravar els riscos mediambientals dels elements radiotòxics de combustible nuclear, i no la producció d'energia. El nou impost, a més, no és genèric, sinó mediambiental i finalista, segons l'executiu català, ja que "una bona part de la recaptació reverteix en la dinamització econòmica de les zones afectades". El Govern concretarà al setembre en l'avantprojecte de llei quant espera recaptar amb el tribut, però la xifra rondarà els 40 milions anuals, que s'esperaven amb l'anterior impost a les nuclears.

Al maig, el Parlament ja va demanar al Govern a instàncies de Junts pel Sí, i amb el suport de Catalunya Sí que es Pot i la CUP, la recuperació del tribut anul·lat, així com altres impostos i lleis frenats pel TC.

Així mateix, l'executiu ha aprovat també la memòria preliminar per reformar l'impost sobre grans establiments comercials per convertir-lo també en un tribut estrictament mediambiental, gravant l'impacte que pot ocasionar l'afluència de vehicles, en lloc dels metres quadrats de les grans superfícies. La Unió Europea, de fet, li havia reclamat en diverses ocasions que derogués l'anterior impost. Tot i això, l'executiu català espera seguir recaptant els 15 milions d'euros anuals del tribut vigent.

stats