POLÍTICA
Política 10/05/2012

El Parlament rebutja la creació d'un impost sobre la banca amb els vots de CiU i el PP català

ICV-EUiA ha presentat una proposició de llei a la qual només les esquerres i SI han volgut donar suport

Acn
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El Parlament ha rebutjat aquest dijous, amb els vots desfavorables de CiU i el PP català, la tramitació d'un projecte de llei d'ICV-EUiA per crear un impost sobre la banca a Catalunya semblant al que existeix a Extremadura i Andalusia. La proposta ha rebut el suport del PSC, ERC i SI, però amb les dues esmenes a la totalitat presentades per la federació nacionalista i els populars han aconseguit tombar la creació de l'impost i, com ja va passar amb una proposta semblant d'Esquerra, la proposició de llei no seguirà la seva tramitació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La negativa de CiU i el PP de Catalunya davant el gravamen es deu al fet que asseguren que una taxa com aquesta acabarien pagant-la els clients dels bancs malgrat que s'intenti impedir per llei. Per contra, els ecosocialistes plantejàvem la creació d'un impost que gravi les entitats bancàries pel fet de tenir dipòsits de clients. A més, remarcava la necessitat d'establir deduccions a aquelles institucions financeres que facin obra social o participin en projectes de desenvolupament, així com també l'obligació d'impedir que l'impost s'acabi traslladant als clients dels bancs amb un increment de les seves taxes. És precisament en aquest darrer punt on més diferències s'han mostrat. Tant el diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó com el popular Pedro Chumillas han explicat que, a criteri dels seus grups, és impossible controlar aquest trasllat del gravamen als clients i s'han mostrat segurs que un impost d'aquestes característiques acabarien pagant-lo "les classes mitjanes" de Catalunya.

Des d'ICV-EUiA, el diputat Josep Vendrell ha lamentat la postura de CiU i PPC i ha retret que en un moment de greu crisi "el Govern no vulgui considerar qualsevol alternativa per incrementar els ingressos de la Generalitat" vingui del grup polític que vingui. A més, ha defensat que aquest impost no gravaria l'economia productiva, s'impediria que es traslladés el gravamen als clients, seria progressiu, i establiria deduccions específiques i per incentivar crèdits a entitats productives i obra social.

stats