Política 26/06/2018

Els comuns volen impulsar una comissió al Parlament en què tots els partits es posicionin sobre el model territorial

Xavier Domènech assegura que Cs i el PP també han d'integrar aquesta "taula pel diàleg"

Ot Serra / Marc Toro
3 min
El cap de files de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, al Parlament.

BarcelonaEl degoteig de propostes entre partits i entitats de la societat civil en l'arrencada de la legislatura continua. Després que el president del Parlament, Roger Torrent, impulsés una comissió d'estudi per a la defensa dels drets civils i polítics, que neix en paral·lel a les trobades que ha fet amb diferents actors per fer un front ampli contra la repressió, ara s'afegeix una altra comissió d'estudi parlamentària per enfortir el diàleg a Catalunya, proposada per Catalunya en Comú Podem. El líder de l'esquerra alternativa, Xavier Domènech, ja va anunciar que començaria els contactes amb partits i entitats per elaborar una iniciativa, que finalment es tradueix en una "taula pel diàleg", tal com ha explicat en roda de premsa a la cambra catalana. Un dels objectius d'aquesta comissió és que els diferents actors que la integrin presentin un posicionament sobre "l'estatus polític que ha de tenir Catalunya en el futur". Domènech ja ha avançat que la solució que defensaria és "articular un estat plurinacional amb sobiranies compartides" que permeti una relació de "tall confederal" entre Catalunya i Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una altra particularitat d'aquesta proposta és que busca incloure el PSC, i també Cs i el PP, formacions que han quedat quedat fora de la lluita contra l'aplicació del 155, de la manifestació que l'Espai Democràcia i Convivència va celebrar a Barcelona al mes d'abril en senyal de rebuig als empresonaments de líders independentistes, i les iniciatives de Torrent. Els socialistes, a més, també van anunciar aquest cap de setmana que volen constituir una comissió de diàleg permanent amb l'objectiu que mensualment es produeixin trobades al Palau de la Generalitat entre Quim Torra i els presidents dels grups i subgrups parlamentaris per "consensuar els temes" a parlar amb la Moncloa, tal com han apuntat fonts socialistes. La moció del PSC es votarà en el ple que tindrà lloc els dies 4 i 5 de juliol. En roda de premsa, Domènech s'ha mostrat crític amb el PSC perquè considera que s'ha "apropiat" de la iniciativa dels comuns.

El cap de files de CatECP encara no ha registrat la proposta i ha explicat que ha mantingut converses amb ERC, JxCat i el PSC. També ha parlat amb entitats socials que s'han significat en contra de la judicialització i a favor de la recuperació de lleis aprovades pel Parlament i tombades pel TC, que són els altres dos punts sobre els quals vol que pivoti la comissió. "Cal assolir grans consensos sobre els temes que ens tensionen", ha apuntat Domènech, fent referència a la situació "d'empresonaments injustos". Tanmateix, no ha volgut detallar amb quines d'elles s'ha posat en contacte. El líder dels comuns ha especificat, a més, que la seva intenció és que les conclusions siguin vinculants –tot i que el reglament no ho preveu en les comissions d'estudi– i que tingui una durada d'un any.

Des de la CUP, el diputat Vidal Aragonés ha assegurat en roda de premsa que Domènech no s'ha posat en contacte amb els anticapitalistes per participar en la taula pel diàleg. Sobre la seva possible participació, el diputat cupaire ha asseverat: "Si es planteja en els termes d'una taula per anar a renunciar a projectes polítics i arribar a acords en altres temes que no preveuen el dret d'autodeterminació, no ens hi trobaran".

Per la seva banda, la portaveu adjunta de JxCat, Gemma Geis, ha confirmat la seva intenció d'integrar aquesta comissió. En roda de premsa a la cambra catalana, Geis l'ha vist com una oportunitat per confirmar que existeix una situació de "repressió i vulneració de drets civils i polítics". "El diàleg es demostra amb fets i no paraules", ha afegit.

La sessió de control, dijous

En la reunió de la mesa s'ha establert l'ordre del dia del ple de la setmana vinent, que no començarà amb l'habitual sessió de control al president i als consellers. Aquesta part passa a dijous perquè hi ha un viatge oficial del Govern i dimecres s'iniciarà la sessió amb el debat de les diferents mocions, entre les quals la petició de JxCat i la CUP de crear una comissió d'investigació dels efectes del 155, així com una dels comuns sobre l'habitatge i dues de Cs sobre la conciliació laboral i familiar i les llistes d'espera als hospitals. A més, es debatrà la del PSC per crear la comissió de diàleg permanent i la de la CUP que busca recuperar la declaració de ruptura del 9 de novembre del 2015.

stats