Política 02/10/2017

El 'sí' a la independència s'imposa amb 2.020.144 vots, el 90%

Un total de 2.248.000 persones han votat i el 'no' ha obtingut 176.566 vots

Gerard Pruna
2 min
Un home vota amb el seu fill en braços a l'escola Reina Violant de Gràcia

BarcelonaVictòria rotunda del 'sí' a la independència: 2.020.144 vots a favor (90%), 176.566 en contra (7,8%), 45.586 blancs i 20.129 nuls. Aquests són els resultats oficials del referèndum d'autodeterminació de Catalunya. Una victòria del 'sí' que fa que, tal com ha avançat en la seva declaració institucional el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, traslladi els pròxims dies al Parlament els resultats de l'1-O perquè la cambra, tal com preveu la llei del referèndum, declari la independència de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'1 d'octubre ja és, doncs, història. I deixa per al record imatges inesborrables com la de la duríssima repressió policial contra els votants que defensaven pacíficament els col·legis electorals, una violència que ara caldrà veure si contribueix a fer que hi hagi moviments entre la comunitat internacional, a la qual el Govern i l'independentisme han apel·lat avui de forma reiterada.

A l'espera d'afegir-hi els resultats del vot a l'estranger, la participació total se situa ara mateix en els 2.248.000 votants (un 42% del cens), una xifra molt similar a la del 9-N -tot i que aleshores el cens era més gran, ja que hi podien votar els més grans de 16 anys-, però en referència a la qual no es pot ignorar la forta repressió policial sota la qual s'ha desenvolupat la jornada. De fet, el Govern calcula que tot i que només s'han pogut recomptar 2.248.000 butlletes, la mobilització ciutadana ha vorejat els 3 milions de persones -més de la meitat del cens- ja que hi ha hagut 400 escoles -que representaven 770.000 votants- que les han tancat, les han precintat o hi ha entrat la policia.

Els encarregats de donar els resultats des del Centre Internacional de Premsa, el vicepresident, Oriol Junqueras; el conseller de la Presidència, Jordi Turull, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, han remarcat contínuament que, tot i que els 2.248.000 vots no suposen 'per se' el 50% del cens, els càlculs dels experts apunten que sense pressió policial i tancament de col·legis s'hauria pogut arribar al 55% de participació.

Durant la presentació dels resultats, tots tres han insistit a criticar l'actuació de l'Estat i, com al llarg de tot el dia, han apel·lat a la comunitat internacional. El més contundent ha sigut el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, que ha assegurat que les imatges d'avui demostren que a un costat hi ha hagut "la violència i, per tant, la vergonya", i a l'altre "la democràcia i, per tant, la dignitat".

"Europa ha d'escollir vergonya o dignitat, violència o democràcia. Aquesta és la demanda que fem", ha reblat Romeva, que ha reiterat que el Govern ja treballa per fer arribar a la comunitat internacional totes les incidències de la jornada. "El món ha vist avui el que fa temps que denunciem, que l'estat [espanyol] és un estat demofòbic", ha afirmat Romeva, que ha considerat que els fets d'aquest diumenge marquen un abans i un després en la relació entre Catalunya i Europa.

També Junqueras ha carregat contra l'actuació del govern espanyol, i ha opinat que són molts els "ciutadans que, pensin el que pensin, estan horroritzats i senten repugnància davant de moltes de les imatges d'aquesta violència".

El Govern, que ha actuat finalment d'administració electoral, ha sortit al pas també dels dubtes sobre les garanties dels resultats i ha reclamat que no es posi sobre l'executiu català la pressió pel que fa a les garanties. "Qui ha trinxat les garanties ha sigut el govern espanyol", ha resumit Turull.

stats