BARÒMETRE DEL CEO
Política 22/07/2016

El 47,7% dels catalans vol la independència i el 42,4% la rebutja

L'opció independentista s'imposa per primer cop en els darrers anys en el CEO, després que fa un any els favorables a seguir a l'estat espanyol s'imposessin per set punts de marge

Roger Tugas
2 min
L'estelada  va tenir tot el protagonisme en una Diada històrica.

BarcelonaEls favorables a la independència s'imposen amb claredat als contraris, segons el segon baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del 2016, fet públic aquest divendres. Així, un 47,7% dels catalans afirmen que sí que volen la independència, mentre que un 42,4% responen que no. És el primer cop que l'independentisme s'imposa des que es fa aquesta pregunta –que no fa referència a un hipotètic referèndum–, després que el baròmetre del març dibuixés un empat tècnic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer cop que es va preguntar sobre la independència en relació a si es vol o no, en lloc de referir-se a un hipotètic referèndum o al 9-N, va ser el febrer del 2015. Llavors, un 48% va rebutjar-la i un 44,1% hi va donar suport. Fa un any, el baròmetre dibuixava una victòria encara més clara del 'no', amb el 50% dels suports i un 42,9% a favor del 'sí'. Des de llavors, el resultat s'ha anat ajustant més fins que aquesta vegada, per primer cop, s'han imposat els favorables a la independència.

Per partits, un 90,4% dels votants de Junts pel Sí afirma que vol la independència, així com el 89,3% dels de la CUP. Pel que fa a Catalunya Sí que es Pot, un 30,5% donaria suport a la independència i un 55% la rebutjaria. De fet, el director del CEO, Jordi Argelaguet, destaca que el percentatge de 'comuns' favorables a la independència ha crescut uns 10 punts respecte a l'anterior baròmetre (el març, el percentatge era del 20,3%), cosa que atribueix als resultats del 26-J i a la inexistència d'una majoria per canviar l'Estat des del Congrés.

De fet, segons la matriu de dades del baròmetre, consultada per l'ARA, existeix un empat tècnic entre els favorables i els contraris a la independència entre l'electorat d'En Comú Podem del 26-J. El 42,7% dels que van fer confiança a la candidatura de Xavier Domènech hi donen suport, mentre que el 44,6% no. Els votants de C's, el PSC i el PP, finalment, responen per una àmplia majoria que no volen la independència.

A l'hora de preguntar sobre diverses opcions, un 41,6% dels catalans creu que caldria un estat independent, un 20,9% reclama un estat dins una Espanya federal, un 26,5% vol que Catalunya segueixi sent una comunitat autònoma i un 4% voldria que fos una simple regió. Els votants de Catalunya Sí que es Pot es decanten prioritàriament pel federalisme (42,6%), a diferència dels del PSC, que defensen més la fórmula de la comunitat autònoma (44,4%) que la de l'estat federal (40,5%).

stats