Política 02/11/2015

"Una Catalunya independent seria un estat lil·liputenc" i altres perles de Margallo contra el procés

El ministre d'Afers Exteriors del govern espanyol és l'autor d'algunes de les declaracions contràries a l'estat propi més polèmiques dels últims anys

Marc Toro
3 min
Sis cares de Margallo

BarcelonaEl ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació del govern espanyol, José Manuel García-Margallo, ha afirmat aquest dilluns que a Catalunya s'ha produït "una revolta en tota regla" a Catalunya s'ha produït "una revolta en tota regla" i ha recalcat: "Quan un es troba amb una revolta d'aquestes característiques, la revolta se sufoca". Tot i que no ha anat més enllà, la contundència de les seves declaracions fa pensar en amenaces que sovint rep Catalunya per part de l'unionisme: des de la suspensió de l'autonomia fins a l'enviament de l'exèrcit espanyol. Aquesta no és, però, l'única declaració d'aquest tipus que ha protagonitzat Margallo en els darrers anys. El ministre espanyol és especialista en frases o posicionaments cridaners i polèmics contra el procés cap a la independència.

  • El febrer de l'any passat, en ple debat sobre la voluntat dels catalans de celebrar una consulta sobiranista, Margallo va afirmar que amb la independència "Catalunya no només quedaria exclosa de la UE, sinó que ni tan sols tindria dret a demanar l'ingrés".
  • Una declaració unilateral d'independència a Catalunya la "condemnaria a vagar per l'espai sense reconeixement i a quedar exclosa de la Unió Europea pels segles dels segles", va dir Margallo en un esmorzar organitzat per Nova Economia Fòrum el març del 2014.
  • "El paral·lelisme entre Crimea i Catalunya és absolut", va afirmar Margallo poc després que la república autònoma d'Ucraïna celebrés un referèndum per annexionar-se a Rússia. Segons el ministre, "un referèndum que viola la constitució interna [amb referència, també, al que volia celebrar Catalunya] viola la legalitat internacional".
  • Un dels arguments contra la independència més repetits pel ministre del PP és l'econòmic: "Una Catalunya independent seria pobra, molt pobra", va dir el maig del 2014 en una entrevista a 'El Mundo'.
  • Per a Margallo, una Catalunya independent és comparable a l'illa fictícia de Lil·liput del llibre 'Els viatges de Gulliver'. L'estat català, va dir en un acte electoral del PP el maig del 2014, seria un estat "lil·liputenc" que quedaria fora de la UE i en mans de les grans empreses multinacionals.
  • Margallo va ser el primer membre del govern espanyol a posar sobre la taula la possibilitat de suspendre l'autonomia de Catalunya per aturar la independència. En un esmorzar informatiu el setembre del 2014, va dir que el govern espanyol està disposat a fer servir "tots" els instruments legals al seu abast, inclòs l'article 155 de la Constitució.
  • En el marc va d'una trobada de diàleg interreligiós al juliol, el ministre va relacionar el procés sobiranista amb el franquisme i va titllar Mas de totalitarista. "Si alguna cosa em va molestar de la dictadura espanyola és l'ús que va fer del nom d'Espanya i de la religió per als seus fins", va dir Margallo, que va afegir: "És per això que cada cop que sento un polític dient que no votar-lo a ell és no votar la nació [amb referència a Artur Mas] em poso a tremolar, perquè això és la llavor, el germen del totalitarisme".
  • Insistint que els catalans perdrien la nacionalitat espanyola i europea amb la independència, Margallo va recordar aquest setembre que "quan un surt d'un país abandona tots els atributs que li dóna la pertinença a aquest país". El ministre va dir que el fet que els catalans podrien mantenir la nacionalitat espanyola i europea "és un acudit", i va posar com a exemple el cas de les excolònies llatinoamericanes.
  • En el debat sobre la independència que va mantenir el ministre d'Exteriors amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, en plena campanya pel 27-S, Margallo va dir: "Aquest estat [el català] no tindria el reconeixement de l'ONU ni la UE. No hi ha cap possibilitat que això canviï. Els estats madurs no volen la fragmentació i els que van ser fruit de la descolonització tampoc. L'últim exemple va ser Katanga, que pertanyia al Congo".
stats