Política 10/05/2019

El no a la independència s'imposa per un estret marge després de 15 mesos

L'opció de l'estat federal puja gairebé 8 punts respecte al sondeig de l'abril

Xavi Tedó
3 min
El no a la independència s'imposa per un estret marge un any després

BarcelonaEl no a la independència s'imposaria amb un 48,6% dels vots enfront del 47,2% de catalans que aposten per tenir un estat propi, amb un 2,8 d'indecisos i un 1,4% que no contesta, segons les dades de l'enquesta postelectoral del CEO. Aquestes dades contrasten amb els últims sondejos, en què sempre s'imposava el sí. De fet, a l'últim baròmetre els partidaris del sí (48,4%) mantenien els quatre punts d'avantatge respecte als del no (44,1%) que ja van obtenir en l'anterior sondeig, l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cal retrocedir fins al febrer del 2018 per tornar a trobar una victòria de l'unionisme quan el no es va enfilar fins al 53,9% i va capgirar l’ambient que s’havia creat després del referèndum de l’1 d’Octubre. Aleshores dos milions de persones van votar sí, fet que, poques setmanes després, va tenir continuïtat al Parlament amb la declaració d’independència. El baròmetre posterior del CEO, que es va presentar ja amb el 155 en marxa, va registrar el suport més gran a la independència des que va començar el Procés, amb un 48,7% dels catalans.

Gairebé la totalitat dels votants de JxCat (98,7%) advoquen per un estat propi, mentre que dels d'ERC ho defensen un 88,2%. Així mateix, gairebé un 30% dels electors dels comuns també avalen la independència, així com un 8,7% dels votants del PSC, un 8,4% de Vox i un 6,4% del PP. Gairebé tots els simpatitzants de Ciutadans s'oposen a la independència (98,5%), seguit dels de Vox (91,6%), el PP (87,1%), el PSC (87,1%) i Catalunya en Comú (67,3%).

El sondeig mostra que un 35% dels enquestats defensen la constitució d'un estat propi, que és l'opció més votada seguida d'un estat dins d'una Espanya federal, (29, 4%), una comunitat autònoma (25,8%) i una regió d'Espanya (6%). En aquesta qüestió també baixen els partidaris de l'estat independent, tenint present que a l'abril ho defensaven un 39,7% dels ciutadans. També baixa el suport al manteniment de l''statu quo', perquè fa un mes avalaven que Catalunya seguís com una comunitat autònoma el 26,3% dels catalans. L'opció de l'estat federal, en canvi, puja notòriament, gairebé 8 punts.

Els votants de JxCat són els que més aposten per la independència, entre les diferents opcions plantejades, amb un 83,6%, que contrasta amb els votants d'ERC, dels quals curiosament només un 66,1% advoquen per la plena sobirania. En aquest sentit, un 26,3% dels votants republicans defensen un estat dins d'una Espanya federal. Els votants dels comuns són els que més aposten per aquesta forma d'estat, amb un 57,8%, seguit dels socialistes amb un 36,8%.

Els votants del PSC es decanten, però, perquè Catalunya sigui una comunitat autònoma (48,9%), mentre que els de Cs (66,4%) i del PP (73,6%) encara ho defensen amb més força. Entre els votants de Vox hi ha un frec a frec entre comunitat autònoma (45%) i els que simplement volen que sigui una regió d'Espanya (46,6%).

En aquest sentit, un 66% dels catalans consideren que Catalunya gaudeix d'un nivell d'autonomia insuficient, respecte al 23% que creuen que és suficient. El 76% dels catalans, d'altra banda, veuen gens o poc probable que el govern espanyol ofereixi cap acord polític que sigui satisfactori per a la majoria del Parlament.

Un 40% dels ciutadans se senten tan espanyols com catalans

Pel que fa al sentiment de pertinença, els ciutadans que se senten tan espanyols com catalans s'eleven fins a un 40,4%, mentre que a l'abril eren un 35,7%. Els que se senten només catalans també baixen un punt (26,1%), i baixen dos punts els que diuen ser més catalans que espanyols (21,4%). Les xifres dels que s'identifiquen només amb Espanya es mantenen (5,1%), així com els que diuen ser més espanyols que catalans (3,1%).

stats