Política 13/06/2019

L'independentisme i els comuns porten la pugna per l'alcaldia a Barcelona al Parlament

"Què volen, drets o cadires?", li demana Torra a Albiach

Ruth Pérez Castro / Xavi Tedó
3 min
L'independentisme i els comuns porten la pugna per l'alcaldia a Barcelona al Parlament

BarcelonaQuan falten només dos dies per a la constitució dels ajuntaments i amb plena efervescència del debat per l'alcaldia de Barcelona, el president Torra ha demanat als comuns que es replantegin la seva decisió de fer alcaldessa Ada Colau amb els vots de Cs. "Vostès decideixen: o escollir el que va guanyar les eleccions i situar-se en el bloc de la defensa dels drets i llibertats o el pacte amb Ciutadans, amb el senyor Carrizosa –ha respost a la presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach–. Què volen, drets o cadires?". Albiach havia demanat respecte a la decisió de Colau de tornar a optar a la investidura i havia recriminat les declaracions recents de la portaveu de l'executiu contra el pacte entre BComú i el PSC, amb el suport de Manuel Valls des de fora.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Catalunya mereix un govern que governi per a tota la ciutadania", li ha retret la líder dels comuns, centrant les crítiques en la portaveu del Govern. "Demanava una resposta de país (contra la continuïtat de Colau a l'alcaldia) en unes declaracions impròpies d'una portaveu que ha de representar, no ja tot el Govern, sinó tota la ciutadania", ha insistit fent referència a una entrevista de Budó a 'El Punt Avui'. Torra ha subratllat que Budó té "tota" la seva confiança i ha compartit amb la seva portaveu que els pactes a Barcelona responen a una "operació d'estat".

"¿Saben què significa el vot del senyor Valls? És el vot de l'establishment, del Pont Aeri, de la casta, això és el que representen els poders de l'Estat –ha remarcat el president–. Tots aquests poders posat en marxa per evitar que governi la llista més votada".

"No sé si li sonen Lleida i Tarragona –li ha replicat Albiach–. Com encaixen aquestes en aquesta suposada operació d'Estat?" A Lleida, ERC va ser la força més votada i arribarà a l'alcaldia de la mà de JxCat i dels comuns, la mateixa fórmula que a Tarragona, tot i que en aquest cas la força més votada va ser el PSC. Seguint amb les crítiques a Budó, la presidenta de Catalunya en Comú - Podem també ha recordat com va intentar justificar en roda de premsa que l'independentisme (amb 15 de 41 regidors) havia guanyat a Barcelona i com dimarts passat es va negar a respondre a una pregunta en castellà perquè no havia estat abans formulada en català.

La mateixa qüestió també ha centrat la interpel·lació del líder del PSC, Miquel Iceta, que li ha demanat a Torra que "respecti" tots els vots dels ciutadans. "Vostè té el dret a defensar un projecte polític determinat i voler que governs independentistes, però tots els ciutadans són iguals en drets i deures i s'han de respectar els resultats electorals", ha reblat Iceta, defensant la "legitimitat" dels pactes alternatius a l'independentisme a Barcelona i a altres localitats. "Li pot agradar més o menys, però té l'obligació de respectar tots els alcaldes i alcaldesses", ha conclòs Iceta.

Sabrià: "Se'n van amb la dreta més rància, la que vol que desapareguem com a poble"

En el torn de rèplica, però, l'enfrontament ha sigut més dur. El més contundent ha sigut el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, que ha acusat els comuns d'abandonar la neutralitat. "Vostès han intentat ser sempre neutres, fins avui. Les cadires han pesat més que la repressió. La cadira ha sigut més important que el judici de la venjança", ha carregat el republicà. Els retrets no s'han acabat aquí. "L'acord amb Valls els perseguirà. Estan disposats a un pacte amb el diable. Les lliçons ja s'han acabat. Se'n van amb la dreta més rància, la que vol que desaparegui la immersió lingüística i que desapareguem com a poble", ha etzibat Sabrià. Un acord que el dirigent republicà ha apuntat que no només s'emmarca a l'Ajuntament. "Es fa estrany sentir-los parlar d'excepcionalitat quan a la Diputació també intenten pactar amb Ciutadans", ha revelat.

Per la seva banda, Albert Batet, portaveu del grup parlamentari de JxCat, també ha carregat amb duresa contra els comuns. "Han canviat cadires per conviccions i ens recorden Rabell i Coscubiela", ha denunciat Batet, que ha lamentat que els comuns s'hagin unit a "la festa del 155".

stats