Política 25/12/2020

L'independentisme critica el discurs "buit" de Felip VI i el lliga a les irregularitats de l'emèrit

Torra afirma que la disjuntiva a Catalunya és entre "monarquia espanyola o república catalana"

G.p.
3 min
L'independentisme critica el discurs "buit" de Felip VI i el lliga a les irregularitats de l'emèrit

BarcelonaUn any més, la tradicional ofrena floral a la tomba de Francesc Macià ha servit perquè l'independentisme respongui al discurs de Nadal del rei. Aquest any les paraules de Felip VI eren especialment esperades per si feia referència als escàndols del seu pare, però el monarca va optar per passar-hi de puntetes amb només una velada referència als principis ètics i morals. Un silenci que aquest divendres han criticat tots els partits que s'han acostat al cementiri de Montjuïc, així com l'expresident Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i el president del Parlament, Roger Torrent. Tots ells han carregat contra el discurs "buit" de Felip VI, i han contraposat la seva figura a la de Macià. La coincidència que l'homenatge a l'expresident arribi el dia després del discurs del rei, ha dit Torra, fa evident que la "disjuntiva" avui a Catalunya és "entre monarquia espanyola o república catalana".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un rere l'altre, doncs, tots els representants polítics que han participat en l'acte han qüestionat el discurs del rei. Aragonès ha retret al monarca que "no es va desmarcar de la corrupció del seu pare" i que es va referir a la dictadura com uns "anys d'enfrontaments i desavinences", i ha afirmat que "l'únic discurs del rei que pot interessar és el que anunciï la fi de la monarquia". Segons el coordinador nacional d'ERC, les paraules de Felip VI refermen l'independentisme en les "conviccions republicanes" i per això ha reivindicat l'autodeterminació i una llei d'amnistia, com també ha fet el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que ha lamentat que per quart any consecutiu el president de l'entitat, Jordi Cuixart, no ha pogut assistir a l'homenatge a Macià per culpa de la repressió. Abans d'Aragonès, la seva número 2 el 14-F, Laura Vilagrà, havia fet una crida perquè "totes les persones que volen construir una república neta de corrupció conflueixin a ERC".

Des de JxCat, Laura Borràs també ha fet incidència en els silencis de Felip VI sobre el seu pare i sobre el creixent soroll de sabres a l'exèrcit. Borràs ha considerat que el monarca es fa "còmplice" del seu pare quan evita parlar dels seus escàndols, i ha criticat l'absència de "propòsit d'esmena" i de "voluntat de restituir allò que ha estat sostret als ciutadans espanyols". "Confirma que els catalans no tenim rei i no ens pot representar", ha conclòs Borràs, que ha reclamat als representants públics independentistes "ser dignes del mandat de l'1-O". Torrent, per la seva banda, ha opinat que "sentir el rei parlar de principis ètics posa de manifest la profunda decadència del règim del 78".

Dard de Pascal al PDECat

L'ofrena més matinera ha sigut de la líder del PNC, Marta Pascal, que ha qüestionat que Felip VI es permeti donar lliçons d'ètica i moral. Aprofitant que aquest any l'ofrena arriba a poc més d'un mes per a les eleccions catalanes, Pascal ho ha volgut aprofitar també per llançar un dard al seu anterior partit, el PDECat, a qui ha retret l'acord per incorporar a les seves llistes persones provinents de Convergents, el partit de Germà Gordó. "Aquells que volen que res no canviï es troben de nou", ha dit.

Pascal, però, no ha obtingut resposta del PDECat. Àngels Chacón ha fet l'ofrena poc després però s'ha limitat a carregar contra Felip VI per la "falta d'empatia" i el "cinisme" del seu discurs de Nadal, en què no va fer cap referència directa als escàndols del seu pare. En la seva intervenció després de l'ofrena floral a la tomba de Francesc Macià, Chacón ha subratllat que la desafecció dels ciutadans envers una institució com la Corona "creix".

Els únics que no han fet al·lusió al discurs del monarca han sigut els representants de Demòcrates i de l'ANC. Antoni Castellà ha aprofitat la seva intervenció per refermar el compromís amb l'1-O i fer una crida a fer efectiu el seu mandat implementant la república. Segons el dirigent de Demòcrates, aquests tres anys han servit per constatar que l'estratègia del diàleg "ha fracassat". "Com més hem abaixat el cap, més repressió hi ha hagut", ha conclòs. Des de l'ANC, Elisenda Paluzie ha rebutjat valorar el discurs de Nadal que ahir dijous al vespre va pronunciar Felip VI perquè l'objectiu de l'entitat és "deslliurar-se de l'Estat".

stats