Política 15/02/2021

L’independentisme manté la majoria a Lleida

La CUP recupera, en detriment de JxCat, l’escó que va perdre el 2017

Imma González
2 min
Cues de votants ahir en un dels col·legis electorals de la ciutat de Lleida.

LleidaJunts per Catalunya va guanyar les eleccions a la circumscripció de Lleida amb 44.214 vots, el 28% del total. Amb el 98,7% escrutat, tant la llista encapçalada per Ramon Tremosa com la dels republicans (26,6%) van aconseguir cinc diputats. Tres més van anar a parar al PSC (14,9%) i la CUP en va obtenir un (7,3%), igual que Vox (5,5%). El PDECat i Cs es queden sense representació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així doncs, amb més del 50% dels vots a favor seu, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya van aconseguir la majoria absoluta a la demarcació de Lleida, amb deu escons repartits equitativament entre les dues forces polítiques independentistes. La distància entre els vots dels dos partits, que ja havia sigut molt poca en les anteriors eleccions, va resultar en aquesta ocasió encara menys important, amb poc més de 2.000 vots de diferència. JxCat, amb el santboià Ramon Tremosa al capdavant, va perdre un escó respecte a les anteriors eleccions i va igualar així els seus escons amb els del partit de Marta Vilalta.

L’independentisme manté, doncs, una majoria d’onze diputats a Lleida, ja que els anticapitalistes han recuperat el representant que havien perdut el 2017. Si el 21-D la CUP perdia un escó, ahir a la nit el va recuperar. D’aquesta manera, Pau Juvillà guanyava un seient al Parlament de Catalunya per al partit anticapitalista i compensava així la pèrdua d’un diputat de la candidatura de Tremosa.

El partit anticapitalista compartirà nombre d’escons amb la sorpresa de la nit electoral a Lleida, que va ser l’entrada de Vox al quadre electoral de la demarcació de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran. El seu número u, el desconegut Toni López, entra a l’hemicicle català com a representant del partit a Lleida de manera molt discreta, equiparable al seu paper durant la campanya electoral, durant la qual ha estat completament desaparegut.

El socialisme es recupera

Amb prop d’un 15% del total de vots, la tercera posició va anar a parar als socialistes, que van aconseguir tres escons, dos més dels que tenien fins ara. Amb Òscar Ordeig encapçalant la candidatura socialista per tercer cop consecutiu, la formació va aconseguir recuperar una part de la rellevància electoral que havia anat perdent durant els últims anys a la demarcació lleidatana, principalment des de la marxa d’Àngel Ros, expaer en cap i exdiputat al Parlament, que actualment és ambaixador d’Espanya a Andorra.

El partit que més va patir ahir va ser Ciutadans, que amb poc més del 3% dels vots a la demarcació va perdre els tres escons amb els quals comptava, cosa que fins i tot deixa el diputat Jorge Soler fora de l’hemicicle. Una mala notícia per a la formació taronja, i més tenint en compte que Soler va ser un dels membres més destacats de Cs al Parlament durant la pandèmia per la seva condició de metge.

Per la seva banda, En Comú Podem, malgrat la seva ambiciosa campanya, volgudament centrada en el territori i les persones, no va poder convèncer prou votants i Jaume Moya seguirà una vegada més sense un lloc al Parlament català. Exactament el mateix que li va passar al Partit Popular, amb la lleidatana Marisa Xandri altre cop al capdavant de la formació. El PP tampoc no va tenir cap opció i va ser incapaç de recuperar l’escó perdut en les eleccions del 21-D.

stats