CAMPANYA DEL 20-N
Política 30/08/2011

Gairebé 1.400 afiliats de base reclamen una coalició independentista que uneixi des d'UDC fins a les CUP

Els impulsors del nou manifest unitari faran arribar el text a les executives de les formacions polítiques a les quals va dirigit i faran pressió per assolir un acord

Roger Tugas
2 min

BarcelonaUn grup de Facebook que a finals de juliol tenia 300 membres, entre independents i afiliats de base de CDC, UDC, ERC, ICV-EUiA, SI, RCat i DCat, és l'origen de l'últim manifest en favor de la unitat independentista. En concret reclamen que -des de la "generositat"- aquests partits negociïn una coalició per al 20-N que sigui extrapolable a futurs comicis i que tingui l'Estat propi com a eix central. Van aprovar el text el 15 d'agost i el 23 el van publicar en un web. Des de llavors, han assolit gairebé les 1.400 adhesions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els impulsors es fixen en l'exemple de Bildu per defensar l'èxit de la unitat independentista i lamenten que, "tot i que l'independentista és majoritari a Catalunya, aquesta majoria no es veu reflectida en l'actual arc parlamentari". Per això, demanen que "totes les forces polítiques implicades deixin enrere les seves diferències, treballin en allò que les uneix i siguin lleials a Catalunya". Per confeccionar la llista, demanen que cada partit esculli els seus membres, que se situarien de forma proporcional a la seva força, però garantint la representació de tots, i un cop es tanqui, voldrien que es pactés "un full de ruta cap a la indepèndència, seriós, creïble i viable, fent servir l'actual marc legal, o superant-lo si és necessari". El manifest també proposa obrir la coalició a forces de la Catalunya Nord, les Illes Balears i el País Valencià.

Tal com han explicat alguns dels impulsors aquest matí al Col·legi de Periodistes, amb el suport de la Plataforma pel Dret de Decidir, volen mostrar "com treballar perquè les marques no separin", perquè "el país està per sobre d'estratègies partidistes". Un cop presentat el text, iniciaran el procés per fer-lo arribar a les executives nacionals de les diverses formacions, que tenen en comú que "volen una Catalunya independent o un salt qualitatiu en el seu autogovern". Es mostren esperançats amb la iniciativa, però saben que és complicada. Si no ho aconsegueixen per aquest 20-N -o la coalició només és parcial en aquest cas, com la que reclama SI- asseguren que ho seguiran intentant en properes eleccions.

stats