#IndependentistasEnCastellano sacseja la xarxa: "Pel nostre benestar, el futur dels nostres fills i una millor relació amb Espanya"

Un moviment amb perfil a Twitter defensa l'estat propi i la immersió lingüística

El PP considera que el nacionalisme català està arraconant la llengua castellana. El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, pretén "espanyolitzar els alumnes catalans" i està estudiant la manera de subvencionar escoles privades perquè puguin saltar-se la immersió lingüística, el model educatiu consensuat per les forces polítiques i recollit a l'Estatut. El seu objectiu és fer "efectiu el dret" de les famílies que volen que els seus fills s'escolaritzin en castellà, "siguin una o mil" famílies –aquest curs només ho han demanat 12 famílies de 50.000.

La realitat, però, és força més complexa. A la manifestació de la Diada, molts assistents parlaven en castellà i no se sentien pas amenaçats. Una de les icones d'aquests immigrants dels seixanta que tenen el castellà com a primera llengua és Isabel Buján, l'àvia que es va fer famosa per "donar morcilla" a l'expresident extremeny Fernández Vara per haver demanat a Mas que els torni 150.000 extremenys si Catalunya s'independentitza. Buján va dir en una entrevista que votaria 'sí' a la independència.

Enmig d'aquest context efervescent, aquests dies ha nascut un nou col·lectiu: Independentistas en castellano. El seu perfil a Twitter ha aconseguit 3.000 seguidors en pocs dies. "Por nuestro bienestar, el futuro de nuestros hijos e, incluso, por una mejor relación con España. #IndependentistasEnCastellano", diu el perfil. La icona és una estelada. Una Ñ substitueix l'estel de la bandera. Arran de l'èxit del compte de Twitter, també han creat una pàgina a Facebook.

Aquests són alguns dels tuits que han fet els últims dies:

" Gracias a la nosotros y nuestros hijos somos bilingües. Romperla es querer que vuelva a haber ciudadanos monolingües".

" Los políticos españoles nos demuestran a diario que sólo respetarán Catalunya y los catalanes cuando tengamos nuestro propio estado".

" El gobierno español compara el independentismo –cívico y democrático– con el nazismo, que causó millones de muertos".

" El ministro Margallo habla de "la innegable españolidad de Catalunya". Si fuera tan española, no haría falta españolizarla como pretende Wert".

" Economistas de todo el mundo confirman la viabilidad de una Catalunya independiente. Sólo los herederos del franquismo dicen lo contrario".

" En la Diada desfilaron familias, el desfilan tanques y nos cuesta 900.000 euros".

Segons l'última enquesta d'usos lingüístics de la Generalitat, el castellà és la llengua habitual del 45,9% dels catalans. Un 35,6% fa servir sobretot el català i un 11,9% fa servir les dues llengües.

El moviment independentista intenta bastir ponts i acostar-se als castellanoparlants. Aquesta setmana, per si hi havia dubtes, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va escriure en un article que si Catalunya és independent el castellà seria llengua oficial. "Deixem-ho clar d'entrada: a la Catalunya independent el català serà la llengua pròpia i oficial del país, la llengua comuna de tots, però el castellà també serà oficial a la República Catalana. Evidentment, per si algú en tenia cap dubte", va assegurar.

Més continguts de