Política 11/10/2012

#IndependentistasEnCastellano sacseja la xarxa: "Pel nostre benestar, el futur dels nostres fills i una millor relació amb Espanya"

Un moviment amb perfil a Twitter defensa l'estat propi i la immersió lingüística

Ara
2 min
Twitter d'Independentistas en castellano

BarcelonaEl PP considera que el nacionalisme català està arraconant la llengua castellana. El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, pretén "espanyolitzar els alumnes catalans" i està estudiant la manera de subvencionar escoles privades perquè puguin saltar-se la immersió lingüística, el model educatiu consensuat per les forces polítiques i recollit a l'Estatut. El seu objectiu és fer "efectiu el dret" de les famílies que volen que els seus fills s'escolaritzin en castellà, "siguin una o mil" famílies –aquest curs només ho han demanat 12 famílies de 50.000.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La realitat, però, és força més complexa. A la manifestació de la Diada, molts assistents parlaven en castellà i no se sentien pas amenaçats. Una de les icones d'aquests immigrants dels seixanta que tenen el castellà com a primera llengua és Isabel Buján, l'àvia que es va fer famosa per "donar morcilla" a l'expresident extremeny Fernández Vara per haver demanat a Mas que els torni 150.000 extremenys si Catalunya s'independentitza. Buján va dir en una entrevista que votaria 'sí' a la independència.

Enmig d'aquest context efervescent, aquests dies ha nascut un nou col·lectiu: Independentistas en castellano. El seu perfil a Twitter ha aconseguit 3.000 seguidors en pocs dies. "Por nuestro bienestar, el futuro de nuestros hijos e, incluso, por una mejor relación con España. #IndependentistasEnCastellano", diu el perfil. La icona és una estelada. Una Ñ substitueix l'estel de la bandera. Arran de l'èxit del compte de Twitter, també han creat una pàgina a Facebook.

Aquests són alguns dels tuits que han fet els últims dies:

"Gracias a la #InmersiónLingüística nosotros y nuestros hijos somos bilingües. Romperla es querer que vuelva a haber ciudadanos monolingües".

"Los políticos españoles nos demuestran a diario que sólo respetarán Catalunya y los catalanes cuando tengamos nuestro propio estado".

"El gobierno español compara el independentismo –cívico y democrático– con el nazismo, que causó millones de muertos".

"El ministro Margallo habla de "la innegable españolidad de Catalunya". Si fuera tan española, no haría falta españolizarla como pretende Wert".

"Economistas de todo el mundo confirman la viabilidad de una Catalunya independiente. Sólo los herederos del franquismo dicen lo contrario".

"En la Diada desfilaron familias, el #12-O desfilan tanques y nos cuesta 900.000 euros".

Segons l'última enquesta d'usos lingüístics de la Generalitat, el castellà és la llengua habitual del 45,9% dels catalans. Un 35,6% fa servir sobretot el català i un 11,9% fa servir les dues llengües.

El moviment independentista intenta bastir ponts i acostar-se als castellanoparlants. Aquesta setmana, per si hi havia dubtes, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va escriure en un article que si Catalunya és independent el castellà seria llengua oficial. "Deixem-ho clar d'entrada: a la Catalunya independent el català serà la llengua pròpia i oficial del país, la llengua comuna de tots, però el castellà també serà oficial a la República Catalana. Evidentment, per si algú en tenia cap dubte", va assegurar.

stats