Política 11/01/2014

El jutge Castro, disposat a avançar la declaració de la infanta Cristina

El fiscal es planteja si té sentit recórrer la imputació després que la infanta hi hagi renunciat

Ara / Efe
2 min

Barcelona/MadridEl jutge instructor del cas Nóos, José Castro, està disposat a avançar la declaració com a imputada de la infanta Cristina, fixada inicialment per al 8 de març, si no es presenta cap recurs contra la citació i ho permet l'agenda del jutjat, segons fonts judicials. En l'acte d'imputació de la infanta dictat dimarts passat, Castro va plantejar expressament que donava dos mesos de marge per a la compareixença de la infanta a fi de permetre que l'Audiència de Palma tingués temps per pronunciar-se davant possibles recursos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però després que avui la defensa de la filla petita del rei d'Espanya hagi anunciat que no recorrerà la decisió del jutge, i en cas que la resta de les parts segueixin la mateixa línia, hi hauria la possibilitat d'avançar la compareixença, si així ho demanés la infanta.

Els advocats de la infanta no plantegen directament un avançament de la compareixença a la nota pública en què han anunciat la renúncia al recurs, però subratllen que la duquessa de Palma vol aclarir "com més aviat millor" que és innocent.

El bufet Roca Junyent argumenta que "a la senyora Cristina no se li escapen els efectes col·laterals que tindria la interposició del recurs, que es traduiria en la dilació del procediment, allargant així la incòmoda i, al seu entendre, injusta situació que es deriva per a ella del present procediment".

Però perquè el jutge instructor es plantegi l'avançament de la declaració als jutjats de Palma cal que s'exhaureixi el termini per a la presentació de recursos davant l'Audiència sense que cap s'hagi formalitzat, de manera que caldria esperar al proper dimecres a les 15.00 hores o que la resta de les parts comuniquin formalment la seva renúncia abans. Amb tota seguretat la defensa d'Iñaki Urdangarin evitarà la presentació de recurs, i encara més tenint en compte que l'advocat del duc de Palma, Mario Pascual Vives, ha mantingut reunions amb els representants legals de la infanta.

La Fiscalia Anticorrupció s'ho planteja

El fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, que quan Castro va imputar la infanta l'abril del 2013 va recórrer amb èxit aquesta decisió davant l'Audiència de Palma, ha expressat en aquesta ocasió dubtes sobre la conveniència de tornar a apel·lar al tribunal provincial, que va ser el que va apuntar a l'instructor la via d'investigació de possibles delictes fiscals i de blanqueig de la duquessa de Palma. Tant la Fiscalia com Urdangarin es van mostrar contraris a la imputació abans que el jutge la comuniqués, igual que ho van fer l'Advocacia de l'Estat, que representa Hisenda, i la defensa de Diego Torres, el soci d'Urdangarin. L'única part favorable a la imputació és l'acusació popular que exerceix el sindicat ultra Manos Limpias.

Totes les parts personades en aquest cas, en què s'investiguen les presumptes pràctiques corruptes de l'Institut Nóos en els seus negocis amb les administracions autonòmiques de Balears i la Comunitat Valenciana, tenen fins dimecres per recórrer la imputació.

stats