CDC creu que l'informe de Margallo a les ambaixades "se li girarà en contra"

Rull creu que, amb el document, l'Estat està acceptant que hi ha un "litigi" obert amb Catalunya

El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, creu que l'informe enviat pel ministeri d'Exteriors a les ambaixades sobre el procés sobiranista de Catalunya suposa el "reconeixement explícit d'un litigi" i que, en tot cas, provocarà un "efecte invers" a la comunitat internacional.

"Hi ha una desproporció extraordinària entre el relat que no hi ha problema i els instruments i arguments que utilitza el govern [espanyol] per combatre aquest problema. I això generarà l'efecte contrari. Però l'interessant és que accepten que hi ha un problema, un plet, i que han entrat en la campanya del 'no'", ha dit Rull en declaracions a Efe.

Segons publica aquest dilluns 'El País', el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha remès a totes les ambaixades i consolats espanyols un manual de 210 pàgines titulat 'Per la convivència democràtica', l'objectiu del qual és que els diplomàtics disposin d'arguments per actuar davant el procés sobiranista i rebatre les seves tesis a l'estranger.

Segons el parer de Rull, "és el reconeixement inequívoc d'un litigi, que nosaltres plantegem en termes estrictament democràtics. Aquesta és la part positiva, que hi ha un reconeixement clar i explícit que existeix un problema a Catalunya, que hi ha un repte damunt la taula que s'ha de resoldre i una aspiració de llibertat a Catalunya".

Davant les comparacions d'aquest pla amb l'impulsat pel govern britànic davant el cas escocès, Rull ha instat l'executiu espanyol a "inspirar-s'hi amb totes les conseqüències", perquè "el primer ministre, David Cameron, permet fer la consulta l'any que ve a Escòcia, aposta per la democràcia i després posa els arguments per seguir al Regne Unit".

"Exigim aquesta radicalitat democràtica. Però veiem una voluntat simplement negativa i destructiva", ha lamentat el dirigent convergent.

"La comunitat internacional tindrà la capacitat i audàcia per poder llegir-lo i suggerir a l'estat espanyol que resolgui aquest tema en termes raonables, democràtics i moderns, i les urnes són la solució", ha afegit.

El dirigent de Convergència s'ha mostrat "tranquil i convençut que actituds com aquestes se'ls giraran en contra [als membres de l'executiu espanyol], perquè si intenten equiparar-se al Regne Unit, al final la mateixa comunitat internacional exigirà que busquin els mecanismes per poder donar resposta a aquest plantejament" que es fa des de Catalunya.

Més continguts de