Política 05/11/2016

El govern basc demana a l'Estat "intel·ligència política" i a ETA "passos unilaterals cap a l'autodissolució"

La Lehendakaritza subratlla que, tot i que "és i ha estat necessària", l'acció policial no és suficient per acabar amb la banda terrorista

Europa Press
2 min
Urkullu promet en campanya situar l’atur  al 10%, uns nivells d’abans de la crisi factibles  al País Basc.

BilbaoEl govern basc espera que el nou executiu espanyol entengui que amb l'acció policia, "que és i ha estat necessària", no n'hi ha prou per acabar amb ETA. En un comunicat fet públic després de l'operació a França contra la banda terrorista, la Lehendakaritza ha reclamat a l'Estat que actuï amb "intel·ligència política" per aconseguir el final definitiu de la banda. A ETA també li demana "passos unilaterals cap a l'autodissolució".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"ETA sap que l'acció policial és imparable en un estat de dret a Europa i al segle XXI", afirma el comunicat, que critica que la banda armada estigui "dilatant el seu final definitiu d'una manera incomprensible". "És summament convenient que es doni una decisió d'autodissolució", insisteix.

El govern basc recorda que des del 21 de desembre del 2014 la banda terrorista coneix la proposta per a un desarmament definitiu i incondicional d'ETA, que segueix "vigent". "La desaparició per convicció, voluntat i anunci de la mateixa ETA és el mecanisme que més bé tanca la porta a la violència del passat", subratlla el comunicat. El "final ordenat de la violència" arribarà, segons el govern basc, a partir de la voluntat de la mateixa banda i de la "intel·ligència política" de l'Estat.

Ara bé, si es tracta d'un final "desordenat o difús en el temps" serà "un final sense data de clausura total d'allò que ETA ha representat, sense desmantellament veritable de totes les seves estructures, sense desactivació de les seves sigles com a herència simbòlica a disposició de qualsevol i, probablement, sense la seva participació en un procés de reflexió crítica sobre el passat". En definitiva, "una dificultat més per a les persones empresonades o fugides a causa de la pertinença a ETA".

stats