Política 21/01/2015

La jutge amplia la investigació dels sobresous a la FMC a 9 alcaldes i la secretària d'organització del PSC

La magistrada demana estudiar si algun dels investigats és aforat per poder plantejar la imputació per malversació de la dirigent del PSC Assumpta Escarp i nou batlles de CiU, ERC, PP i ICV

Efe
2 min

BarcelonaLa jutge que manté imputats una quarantena d'alcaldes per les dietes de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), el cas que va avançar l'ARA a principis d'estiu, investiga ara la secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp, i 9 regidors més d'aquesta formació, de CiU, ERC, PP i ICV que presumptament van cobrar sobresous abans del 2011.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una interlocutòria a què ha tingut accés Efe, la jutge acorda demanar informació a les corts i al Parlament perquè precisin si algun dels nous investigats té la condició d'aforat, amb vista a plantejar la seva imputació per malversació de cabals públics, com li ha sol·licitat la Fiscalia Anticorrupció.

Fins ara, la investigació de la jutge –en una peça separada de l'anomenat cas Mercuri– se centrava en els suposats sobresous encoberts en forma de dietes que una quarantena d'alcaldes de la cúpula de la FMC van cobrar d'aquesta entitat nodrida de fons públics entre el 2011 i el 2012. Però, a petició de la Fiscalia, la magistrada ha acceptat ampliar ara la investigació a altres membres de la FMC que presumptament van cobrar aquestes dietes entre els anys 2004 –quan suposadament es va aprovar aquesta fórmula retributiva– i 2011.

A banda d'Escarp, també estan investigats l'exalcalde de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) per ICV i actual secretari de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Antoni Morral; l'exalcalde d'Argentona (Maresme) Antoni Soy –ex alt càrrec d'ERC en el tripartit–; l'exalcalde de Roses (Alt Empordà) i diputat de CiU al Congrés Carles Páramo; l'exalcalde de Sant Andreu de Llavaneres Víctor Ros (PP); i l'exalcalde de Flix (Ribera d'Ebre) Pere Muñoz (ERC). La jutge investiga també els exalcaldes de Balaguer (Noguera) Miguel Águila i de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) Juan Antonio Vázquez, així com l'exalcaldessa del Vendrell Helena Arribas i l'actual alcaldessa de Malgrat de Mar (Maresme), Conchita Campoy, tots ells socialistes.

La instructora ha decidit ampliar la seva investigació després de conèixer la comptabilitat de la FMC entre l'octubre del 2004, quan la cúpula de l'entitat que presidia l'exalcalde de Sabadell (Vallès Occidental) Manuel Bustos va aprovar presumptament el sistema de sobresous encoberts, i l'any 2010.

Vint-i-cinc dels alcaldes integrants del comitè executiu de la Federació que suposadament van cobrar aquestes dietes entre els anys 2004 i 2010 coincideixen amb els que ja estan imputats pels sobresous percebuts entre el 2011 i el 2012, pel que la jutge no els tornarà a citar. Dels 18 restants càrrecs de l'FMC que van percebre suposadament aquestes dietes entre el 2004 i el 2010, el fiscal Anticorrupció Fernando Bermejo n'exclou vuit per a qui el delicte de malversació ja hauria prescrit (per haver cobrat quantitats no superiors a 4.000 euros).

Entre aquests vuit alcaldes exculpats per prescripció per la Fiscalia, figuren l'exministre de Treball i exalcalde de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) Celestino Corbacho; l'exalcalde de Mataró (Maresme) Manuel Mas, que també va presidir l'FMC; i l'exalcalde de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) César Arrizabalaga.

En la seva resolució, la jutge demana als Mossos d'Esquadra que elaborin un nou informe amb la llista dels integrants del Comitè Executiu de l'FMC que van cobrar en concepte de dietes d'òrgans de govern entre els anys 2004 i 2012 i el total de les quantitats percebudes.

També encarrega la jutge a la policia catalana que detalli les quantitats presumptament malversades des del 2004 al 2012 mitjançant el sistema de pagaments de dietes de l'FMC.

stats