Política 21/07/2016

L'empresari de Lloret detingut per adjudicacions fraudulentes diu al jutge que va actuar de manera "impecable i dins la legalitat"

Gustavo Buesa ha declarat als jutjats per la trama de l'anomenada operació Tro i ha justificat les donacions a la fundació de CDC per afinitat "ideològica"

Acn
2 min
L'empresari Gustavo Buesa, acompanyat del seu advocat, Carles Monguilod, als jutjats de Blanes

Lloret de MarL'empresari de Lloret Gustavo Buesa ha declarat aquest dijous davant del jutge i ha assegurat que les adjudicacions que l'ajuntament de Lloret de Mar va fer a la seva empresa, GBI Serveis, durant els anys 2007 i 2011, van ser "impecables i dins la legalitat". La setmana passada, la Guàrdia Civil va escorcollar el consistori per suposades contractacions públiques fraudulentes relacionades amb el servei de neteja i manteniment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la sortida del jutjat d'instrucció número 2 de Blanes, Buesa ha explicat que ha respost totes les preguntes que li han formulat perquè "no té res a amagar". L'empresari també ha negat haver rebut cap tracte de favor per part de l'equip de govern de CiU quan l'any 2007 li van adjudicar la construcció del centre de tractament de residus i el 2011 va guanyar el concurs per gestionar les escombraries i la neteja de platges del municipi. L'advocat de l'empresari, Carles Monguilod, ha explicat que Buesa ha respost a "totes les preguntes del jutge" i ha defensat que "a hores d'ara" no veuen que "hi hagi cap indici d'una conducta irregular i encara menys delictiva".

El jutge també ha preguntat a Buesa sobre les donacions de 550.000 euros a la Fundació CatDem, vinculada a CDC. Els investigadors sospiten que aquestes aportacions econòmiques podien servir per aconseguir tractes de favor. L'empresari n'ha defensat la legalitat, ha explicat que les tenia "a la comptabilitat de la companyia" i les ha justificat per una qüestió "ideològica".

El jutge cita a declarar cinc investigats més

A part de Gustavo Buesa, aquest dijous també han declarat l'interventor de l'ajuntament, Carles Arbó, i el secretari municipal, Rafael Garcia. El jutge ja els va citar la setmana passada. El magistrat també ha citat a declarar cinc implicats més en aquesta trama. Entre ells, destaquen els exregidors, Josep Valls i Ignasi Riera, tots dos vinculats amb l'operació Clotilde (de tractes de favor amb una suposada trama de blanqueig de capital relacionada amb la màfia russa); i l'expresident del consell comarcal de la Selva, Robert Fauria, que també va estar detingut per una trama de corrupció que es lucrava a través d'adjudicacions públiques fraudulentes.

A tots ells se'ls atribueixen delictes de prevaricació, suborn, malversació de fons públics, frau o exempció il·legal, negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics per abús en l'exercici de les seves funcions i tràfic d'influències.

Presumptes adjudicacions irregulars

L'anomenada operació Tro va sortir a la llum la setmana passada, quan la Guàrdia Civil va escorcollar l'Ajuntament de Lloret buscant proves de presumptes adjudicacions irregulars a l'empresa GBI Serveis, relacionades amb el servei de neteja i manteniment del consistori.

Arran dels escorcolls, la policia també va arrestar el propietari de l'empresa, Gustavo Buesa, el secretari i l'interventor municipals. Buesa va passar la nit a la presó i va quedar en llibertat després de declarar davant la Guàrdia Civil. La policia va deixar en llibertat els dos funcionaris de l'ajuntament un cop van acabar els escorcolls als despatxos del consistori. A l'empresari també se l'investiga per presumptes donacions a fundacions relacionades amb CDC.

stats