POLÍTICA
Política 12/11/2014

Una auditoria detecta irregularitats comptables milionàries en la gestió de la Feria de Abril entre 2008 i 2013

La nova junta de la Fundació FECAC envia l'estudi a Fiscalia, que investiga el cas des d'octubre de 2013

Acn
2 min
El controvertit Francisco García Prieto atribueix l'escrit que han presentat a la Fiscalia quatre dels nou membres de la junta directiva de la FECAC a una "venjança personal".

BarcelonaUna auditoria interna encarregada per la nova direcció de la Fundació de la Federació d'Associacions Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) revela irregularitats comptables milionàries en operacions relacionades amb la gestió de la Feria de Abril, entre els anys 2008 i 2013. Es tracta, entre d'altres, de pagaments a tercers sense justificar i per conceptes "poc clars". L'informe conclou que la comptabilitat presenta "irregularitats", "incompliment de normativa" i "operacions dubtoses". L'estudi ja s'ha enviat a Fiscalia i s'afegeix així a la documentació que està sota investigació judicial des d'octubre de 2013 i que gira al voltant de l'històric dirigent de la FECAC, Francisco Garcia Prieto.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia continua acumulant informació sobre la investigació oberta a finals de l'any passat al voltant de la fundació de la federació d'associacions andaluses encarregades d'organitzar la Feria de Abril de Barcelona. Van ser membres de la pròpia junta qui van portar l'expresident davant els tribunals, xifrant en "milions d'euros" els presumptes desviaments en la comptabilitat.

Es dóna la circumstància que l'expresident, Francisco Garcia Prieto, era a l'hora el màxim responsable de la Fundació FECAC, encarregada de la Feria de Abril, com de la pròpia FECAC entitat sota el paraigües de la Fundació i a través de la qual s'estableix la relació amb les entitats andaluses establertes a Catalunya.

Una auditoria interna revela ara part de les presumptes irregularitats denunciades. Segons la documentació, entre 2008 i 2013 es van fer transferències "sense justificar" entre les dues entitats -de la Fundació FECAC a FECAC-, per un import total de 447.567,70 euros. "No es recolzen en cap factura, contracte o similar", detalla l'estudi.

També es donen situacions a la inversa. L'estudi destaca que hi ha factures per valor de 600.000 euros que "no s'han cobrat i s'han comptabilitzat en un compte corrent comptable". En aquest sentit, els auditors es mostren sorpresos pel fet que "totes les factures" són pel mateix concepte de "col·laboració en activitats de la Feria de Abril", sense cap més detall.

L'informe posa també l'accent en el pagament de factures a proveïdors per valor de prop d'un milió d'euros: "Desconeixem com s'han pagat aquests conceptes", afirmen els auditors. Tot i això sospiten que els diners sí s'han pagat perquè cap proveïdor ha reclamat els diners d'aquestes factures.

Finalment l'auditoria es fixa també en l'estreta relació entre la Fundació de la FECAC i l'empresa Fessol Management. De la investigació interna es desprèn que és l'empresa qui formalitzava els contractes amb les entitats que s'instal·laven a la Feria de Abril, mentre que la Fundació era qui cobrava els imports. Els auditors apunten a una "maniobra d'ocultació".

En aquest sentit, també destaca que la "contractació d'artistes" es feia a través d'aquesta empresa. "Sorprèn que essent la Fundació la responsable de la promoció i explotació de la Feria de Abril, sigui una mercantil qui s'ocupi de la contractació", afirmen els auditors dels comptes de la FECAC.

2014, primera edició amb beneficis

D'altra banda, la Fundació de la FECAC ha aportat resultats positius de l'edició de la Feria de Abril de 2014, la primera sota tutela de la nova junta. L'empresa auditora destaca la xifra, més de 46.000 euros, i assegura que "crida l'atenció que en els exercicis anteriors no hi hagi a la comptabilitat cap benefici".

La comptabilitat dels anys anteriors, conclou l'estudi, "conté irregularitats, errors i registre d'operacions de dubtosa comptabilitat amb el tràfic mercantil ordinari o generalment acceptat".

stats