PUGNA A L'ESQUERRA
Política 09/06/2014

Sectors d'IU reclamen una remodelació "total" per neutralitzar el "terratrèmol Pablo Iglesias"

Els crítics aposten per les primàries obertes per evitar que Podem freni el creixement del partit de Cayo Lara

Efe
3 min

MadridSectors d'IU creuen que cal dur a terme una remodelació "total" de la direcció i dels mètodes de la formació, i fer-ho ràpidament, segons han subratllat a Efe algunes fonts de l'executiva, per contrarestar la força de Podem, que, segons temen, pot tallar en sec el vol de la coalició. I urgeixen a emprendre aquests canvis perquè l'any vinent se celebren eleccions municipals, autonòmiques a la majoria de comunitats i també estatals, i alguns dirigents d'IU fins i tot pensen que "ja és tard" per poder neutralitzar el "terratrèmol Pablo Iglesias".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Només un gir radical a IU perquè els electors deixin de veure-la com una formació del "vell règim" pot impedir que s'inverteixi la tendència de creixement sostingut que portava IU des que Cayo Lara es va fer amb la direcció fa sis anys. El primer que cal fer és, segons assenyalen, aprovar la celebració de primàries obertes als ciutadans per a l'elecció del candidat a la presidència del govern espanyol, cosa que es va plantejar en la Presidència federal del cap de setmana, cita en què es va fer evident el moment complicat que travessa IU després de les europees del 25 de maig.

En aquesta reunió no només van presentar la seva dimissió els dirigents d'IU Ricardo Sixto, com a responsable de Comunicació, i Enrique Santiago, de Refundació, sinó que també es va posar de manifest el descontentament d'alguns sectors de la coalició, com el partit que lidera Gaspar Llamazares, que fa temps que reclamen canvis "imprescindibles" com les primàries obertes o la creació d'un "front ampli" contra el bipartidisme.

Perquè si una cosa han deixat clar aquests comicis europeus és que hi ha marge perquè l'esquerra alternativa segueixi sumant suports, ja que IU ha augmentat substancialment els seus suports (de dos a sis eurodiputats) i Podem, un nouvingut a l'escena política, ha irromput amb cinc escons.

Però el que cou, i molt, és que ho hagi fet dins el mateix espai ideològic que ocupa Esquerra Unida, en què Podem s'ha fet un lloc gran –recalquen les mateixes fonts– "aprofitant l'onada de desprestigi" de la política i dels partits. "És normal, un xaval jove, amb un discurs fresc. No hi ha color", comenten sobre Pablo Iglesias, encara que també adverteixen que aquest suflé acabarà baixant, o això confien.

Però, de moment, el suflé està tan amunt que hi ha enquestes, com la que publica El Periódico de Catalunya, que situen el partit de Pablo Iglesias com a tercera força política, amb 58 escons. Una posició que aconsegueix a costa del PSOE, que es quedaria amb 87-89 diputats, i d'IU, que si bé ampliaria la seva representació en aconseguir entre 15 i 17 escons (ara en té 11) d'acord amb aquest sondeig, és inqüestionable que, de no haver aparegut Podem, IU era l'opció natural per recollir el descontentament amb els socialistes.

Totes aquestes qüestions estan ja sobre la taula i ara es tracta de fer un pas endavant i fer les reformes que molts a IU veuen necessàries perquè altres forces d'esquerra nounades no prenguin la davantera a una formació que fa tres dècades bregant en la política, segons els crítics.

Hi ha alguns dirigents com el diputat i coordinador d'Economia i Política Global d'IU, Alberto Garzón, que no té ni trenta anys i que sembla que està prenent posicions en aquesta carrera per la renovació, que encara no ha començat però que es reclama insistentment des alguns fronts.

I en aquesta sacsejada que ha picat de ple a IU, Cayo Lara ha negat que hi hagi cap crisi dins de l'organització tot i que, tal com apunten les mateixes fonts, ell i el seu entorn més proper veuen ara les primàries com un pas "innegable ".

stats