Política 21/03/2012

El fiscal descarta demanar l'ingrés immediat a presó de l'expresident balear Jaume Matas

Considera que amb la retirada del passaport, la fiança, les compareixences a comissaria i el seu arrelament no hi ha pràcticament risc de fuga

Acn
2 min
CONDEMNAT L'expresident balear  Jaume Matas moments abans d'entrar als jutjats de Palma  el dia de la seva primera declaració.

PalmaEl fiscal anticorrupció de les Balears Pedro Horrach no demanarà presó preventiva per l'expresident Jaume Matas, després de la condemna a sis anys de presó feta pública aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Horrach diu que, a l'espera de la resolució del Tribunal Suprem sobre el recurs que presentarà la defensa de Matas, no creu que hi hagi risc suficient de fuga com per demanar l'ingrés immediat a presó.

Tot i això, demana que se li mantinguin les mesures cautelars dictades fa dos anys com la retirada del passaport, la prohibició de sortir del país, les compareixences quinzenals a comissaria i la fiança de 2,5 milions d'euros.

En un escrit presentat aquest dimecres a l'Audiència de Palma, Horrach recorda que un cop dictada sentència, encara que no sigui ferma, la presumpció d'innocència es debilita, i més encara quan la decisió de l'Audiència va ser per unanimitat del tribunal. A més, considera "pràcticament assegurada" la confirmació de la pena per part del Suprem.

Tot i això, recorda que el Tribunal Constitucional considera que tots aquests elements "no legitimen l'automatisme de la presó provisional". La presó preventiva ha de ser una mesura "excepcional, subsidiària, provisional i proporcionada".

Per això, cal tenir en compte la intensitat del risc de fuga i ponderar els elements que el poden reduir, com les mesures cautelars dictades el març del 2010, a més del seu nivell d'arrelament i la intensitat del risc de fuga previ a la sentència.

En conclusió, la fiscalia considera que si es mantenen les mesures cautelars actuals, no cal demanar l'ingrés immediat ni de Matas ni del periodista Antoni Alemanys, també condemnat en el mateix cas a tres anys i nou mesos de presó.

stats