Publicitat
Publicitat

El fiscal descarta demanar l'ingrés immediat a presó de l'expresident balear Jaume Matas

Considera que amb la retirada del passaport, la fiança, les compareixences a comissaria i el seu arrelament no hi ha pràcticament risc de fuga

El fiscal anticorrupció de les Balears Pedro Horrach no demanarà presó preventiva per l'expresident Jaume Matas, després de la condemna a sis anys de presó feta pública aquest dimarts.

Horrach diu que, a l'espera de la resolució del Tribunal Suprem sobre el recurs que presentarà la defensa de Matas, no creu que hi hagi risc suficient de fuga com per demanar l'ingrés immediat a presó.

Tot i això, demana que se li mantinguin les mesures cautelars dictades fa dos anys com la retirada del passaport, la prohibició de sortir del país, les compareixences quinzenals a comissaria i la fiança de 2,5 milions d'euros.

En un escrit presentat aquest dimecres a l'Audiència de Palma, Horrach recorda que un cop dictada sentència, encara que no sigui ferma, la presumpció d'innocència es debilita, i més encara quan la decisió de l'Audiència va ser per unanimitat del tribunal. A més, considera "pràcticament assegurada" la confirmació de la pena per part del Suprem.

Tot i això, recorda que el Tribunal Constitucional considera que tots aquests elements "no legitimen l'automatisme de la presó provisional". La presó preventiva ha de ser una mesura "excepcional, subsidiària, provisional i proporcionada".

Per això, cal tenir en compte la intensitat del risc de fuga i ponderar els elements que el poden reduir, com les mesures cautelars dictades el març del 2010, a més del seu nivell d'arrelament i la intensitat del risc de fuga previ a la sentència.

En conclusió, la fiscalia considera que si es mantenen les mesures cautelars actuals, no cal demanar l'ingrés immediat ni de Matas ni del periodista Antoni Alemanys, també condemnat en el mateix cas a tres anys i nou mesos de presó.

2018 anàlisi

Etiquetes

Més continguts de

2018 anàlisi
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT