Política 13/10/2015

Ortega assumeix la responsabilitat del 9-N i assenyala que no té "consciència" d'haver desobeït el TC

L'exvicepresidenta defensa que "no té cap sentit criminalitzar les actuacions polítiques democràtiques i pacífiques"

E. Borràs / O. March
3 min
Joana Ortega arriba al TSJC per declarar com a imputada pel 9-N / CRISTINA CALDERER

BarcelonaClica aquí per seguir el 'Minut a minut' de la jornada de declaracions al TSJC pel 9-N

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega ha assegurat aquest dimarts després de declarar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que no té "consciència" d'haver desobeït el Tribunal Constitucional en la jornada del 9-N, una iniciativa que ha assumit com a pròpia. "Tampoc tinc consciència d'haver dictat cap resolució injusta ni molt menys d'haver comès cap irregularitat econòmica", ha defensat Ortega, que ha apuntat que "no té cap sentit criminalitzar les actuacions polítiques democràtiques i pacífiques". La dirigent d'Unió ha insistit que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va treure importància en un primer moment a la jornada de participació.

"El mateix Rajoy va dir que el 9-N no era ni un referèndum, ni una consulta, ni res que se li assembli, i no té cap efecte jurídic", ha volgut recordar Ortega, flanquejada pel seu advocat i pels alts càrrecs de Governació quan ella estava al comandament del departament. A la declaració ha donat el mateix argument al jutge i ha declarat que el segon 9-N, el procés de participació, era diferent de la consulta perquè tenia uns fonaments legals diferents, no es basava en cap cens electoral, no tenia cap òrgan de control del Govern, no durava un dia sinó més, i tot el dispositiu quedava en mans de voluntaris, de la societat civil.

L'exvicepresidenta ha indicat que se sent molt "tranquil·la de la seva actuació" i ha insistit que el 9-N era un compromís del Govern i "personal". "Ni jo ni el meu departament vam rebre cap requeriment, recordatori o aclariment de les resolucions de suspensió", ha assenyalat la dirigent d'Unió. "Si vaig informar del desenvolupament i del resultat del procés de participació va ser perquè entenc que era obligació del Govern informar la ciutadania d'un fet molt rellevant des d'una perspectiva històrica", ha argumentat.

Arran de les preguntes del magistrat, Ortega ha afirmat que a partir del 4 de novembre, quan el Tribunal Constitucional va suspendre definitivament el 9-N, el Govern no va fer cap més gestió relacionada amb la consulta i va aturar tots els expedients econòmics, que de fet ja estaven aturats des del 30 de setembre. Segons fonts que han tingut accés a la declaració, que s’ha fet a porta tancada, l’exvicepresidenta ha dit que llavors, però, ja s’havia fet tot el que calia: les urnes ja estaven fetes, la pàgina web en marxa i tot el que calia executat. Tot i això el 9-N va canviar radicalment i va passar a estar només en mans dels voluntaris, que van ser els que el van executar.

Pel que fa a la web del 9-N, que després del 4 de novembre va continuar en marxa, Ortega hauria dit que no es va donar de baixa perquè era pràcticament impossible: per evitar els atacs informàtics que es preveien –i que finalment hi va haver– es va instal·lar la pàgina 'participa2014.cat' en servidors de tot el món, tants, que feia extremadament difícil aturar la pàgina abans del 9-N.

Ortega ha entrat poc abans de les quatre de la tarda al Palau de la Justícia, la seu del TSJC, per declarar arran de la querella pel 9-N. Ortega ha entrat a l'edifici acompanyada de bona part dels membres del Govern–excepte el president en funcions, Artur Mas, i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell–, la plana major d'Unió, molts representants del grup parlamentari de Junts pel Sí. A l'exterior del TSJC, sota la pluja, més d'un centenar de persones cridaven "independència", "no tenim por" i "fora la justícia espanyola" refugiades sota els paraigües.

Al matí ja ha declarat

L'exvicepresidenta ja va piular, sobre la citació per la querella, que "ho tornaria a fer" i que col·laboraria amb la justícia però que estava convençuda que havia fet "el que calia".

Clica aquí per saber què se'ls imputa a Mas, Ortega i Rigau i què els pot passar

stats