EL MAPA POLÍTIC CATALÀ
Política 14/08/2011

El joc de les cadires al PSC

El joc de les cadires al PSC és determinant per entendre els moviments i les diferents relacions entre els seus membres de cara al futur lideratge del partit

Redacció
2 min
mapa de l'estiu del PSC

BarcelonaDes que José Montilla va dir que renunciava al lideratge del PSC després del fracàs del 28-N, els socialistes pateixen una crisi de lideratge que esperen resoldre al congrés previst pel desembre. Serà aleshores quan s'haurà de triar el nou primer secretari i debatre a fons el rumb del partit. De fet, durant els darrers mesos s'han intensificat les activitats d'una militància i unes bases que s'han constituït en plataformes per exigir al partit més obertura i més democràcia interna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De candidats a succeir a Montilla no en falten. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena i el viceprimer secretari del partit, Miquel Iceta, ja han expressat que volen optar al càrrec i han intensificat els contactes amb les agrupacions locals per guanyar suports. També l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, ha fet moviments en aquest sentit.

Però hi ha altres dirigents del partit que poden jugar un paper clau al proper congrés. Perduda la Generalitat i el poder local i davant un 20-N que tampoc es presenta favorable, el conclave socialista serà de gran importància, sobretot perquè el partit haurà de decidir si vol tenir una veu separada del PSOE i constituir-se en un grup propi al Congrés dels diputats, una reivindicació que defensa l'ala catalanista del partit.

I precisament per aquesta importància, les plataformes de militants crítics han carregat durament contra el procés de convocatòria del congrés. Exigeixen que s'ampliï el temps per presentar esmenes i, sobretot, que es revisi el reglament perquè hi hagi un major nombre de delegats al gran debat.

El mapa de les cares del PSC i les relacions entre elles esdevé clau per comprendre els moviments que tindran lloc els propers mesos al partit dels socialistes i les possibilitats i interessos que puguin tenir cadascun dels seus membres.

L'univers del PSC que us mostra l'Ara.cat és la segona entrega d'una sèrie que, coincidint amb els congressos dels principals partits catalans, ha de culminar en el mapa de l'univers polític dels Països Catalans interactiu.

stats