Política
Política 28/04/2011

Jordi Pujol: "Els metges que estan tractant els problemes de Catalunya són bons"

L'expresident de la Generalitat creu que acusar CiU de voler desmuntar l'estat del benestar forma part de la "demagògia política"

Redacció
2 min
En el front del 'sí' L'expresident de la Generalitat va confirmar ahir que ja ha votat en la consulta per la independència que es farà el 10-A  a Barcelona i que ho ha fet afirmativament. Pujol, que havia mostrat dubtes sobre l'oportunitat de la consulta, ha decidit finalment pujar al carro del front del 'sí' i insuflar oxigen a la iniciativa en la recta final de la campanya.

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol creu que el procés de treure Catalunya de la crisi "costarà i serà llarg", però està segur que "ens en sortirem", i que a més Catalunya en sortirà "més reforçada que altres". En declaracions a El món a RAC1, Pujol ha comparat el país amb un malalt que està recuperant la mobilitat –tal com ja havia fet en un article a la web del Centre d'Estudis Jordi Pujol–, i ha advertit que "aquest estiu no podrem pujar al Pedraforca", i que "ja tindrem prou feina per aconseguir que el malalt torni a caminar", però també s'ha mostrat convençut que la situació serà passatgera: "Tornarem a pujar al Pedraforca, quan ens recuperem, perquè som un malalt sa", és a dir, que fora de la malaltia que pateix actualment Catalunya, i que és transitòria, no hi ha problemes estructurals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Seguint amb la mateixa metàfora, Pujol creu que "els metges que porten tot això són bons i estan fent el que han de fer". L'expresident ha admès que "potser sí que es podria haver explicat millor", però alhora ha matisat que "l'esforç d'entendre l'ha de fer tothom". Segons ell, "en política sempre hi ha un dubte ètic" entre "explicar les coses com són" o "mig enganyar la gent", i s'ha mostrat partidari de la primera opció, tot i que, ha dit, cal buscar la manera adequada per fer-ho sense crear "angoixa".

En la seva opinió, "Catalunya està fent un exercici de seriositat", i ha avançat que després de les eleccions del 22 de maig "tantíssims ajuntaments i comunitats autònomes hauran d'explicar la veritat" sobre la seva situació econòmica, a diferència de Catalunya, que ja l'ha deixat clara des de bon principi. Sobre això, Pujol ha denunciat que si les autonomies tenen dificultats és "per culpa del govern espanyol", que ha estat "un dels pitjors governs europeus a l'hora d'afrontar la crisi", però que ha tingut "la sort" de representar un país "prou gran com perquè la Unió Europea no es pugui permetre que a Espanya li passi el mateix que a Grècia o Portugal". Pujol s'ha encarregat de recordar que va ser CiU qui va donar suport al govern espanyol en el moment d'aprovar les reformes exigides per la UE, i assegura que ho va fer per "sentit d'europeisme", i que en cas contrari "Espanya hauria estat intervinguda".

En la mateixa entrevista, Pujol ha parlat de l'article que publica avui a La Vanguardia titulat "Sobre l'estat del benestar". Ha recordat que a Catalunya "l'estat del benestar va arribar amb la democràcia", i que s'ha anat construint "durant aquests anys, amb la contribució de tothom però liderat per CiU durant 23 anys". Per això, diu, "no té sentit dir que el Govern vol desmuntar l'estat del benestar", ja que "aquest Govern és fonamentalment el que hi havia, pel que fa a les idees bàsiques i les actituds". En opinió de Pujol, "si ho fem bé, l'estat del benestar no perilla ni aquí ni a tot Europa, i acusar l'executiu d'Artur Mas de voler tirar enrere aquests avenços "forma part de la demagògia política" i "seria voler crear un alarmisme que no seria ni sa ni ètic".

stats