ONZE DE SETEMBRE
Política 13/09/2013

Jorge Fernández Díaz compareixerà al Congrés per explicar l'atac durant la Diada

Soraya Sáenz de Santamaría no es pronuncia sobre si cal il·legalitzar els partits d'extrema dreta que van protagonitzar l'acció violenta a la Delegació de la Generalitat

Efe
2 min

MadridEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, compareixerà al Congrés a petició pròpia per informar sobre l'atac contra l'acte de la Diada a Madrid, que es va saldar amb cinc ferits lleus i la detenció de 12 implicats, segons ha informat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, Sáenz de Santamaría ha destacat l'"agilitat" amb què ha actuat la policia en la investigació d'aquests fets, en què les primeres detencions es van produir poques hores després de produir-se l'atac al Centre Cultural Blanquerna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la vicepresidenta, el ministre de l'Interior li ha comunicat la seva intenció de comparèixer a petició pròpia per donar explicacions del que va passar dimecres, així com per informar del desenvolupament de la investigació policial i de les detencions dels implicats, que ja han sigut posats a disposició judicial.

La vicepresidenta del govern central ha destacat també la "condemna unànime" que aquest atac va suscitar al Congrés dels Diputats, cosa que al seu judici ha marcat "una pauta important", que ha de constituir "un comportament general davant de qualsevol actuació de tipus violent". "És molt bo que al Congrés, davant qualsevol atac violent que rebi qualsevol formació política, siguem tots molt ferms en la condemna, que no hi hagi distinció perquè els actes de violència no són admissibles en cap cas", ha dit.

A la pregunta de si l'executiu estatal es planteja la il·legalització de certes formacions d'extrema dreta, Sáenz de Santamaría ha dit que el seu govern i el PP són impulsors de la llei de partits, en què s'analitza si es compleixen els requisits establerts per la llei. La vicepresidenta ha destacat també que pròximament s'aprovarà un nou Codi Penal que endurirà els delictes d'incitació a l'odi.

Els radicals van entrar amb banderes espanyoles i símbols de grups ultradretans al centre cultural Blanquerna proferint crits de "Catalunya és Espanya" i, després d'agredir alguns dels assistents i llançar gasos irritants, van tirar la senyera que presidia l'acte.

stats