NOU FULL DE RUTA
Política 25/11/2014

Duran: "Com que hem necessitat el seu suport, no hem estat prou crítics amb ERC"

El líder d'Unió etziba a Mònica Terribas, a 'El matí de Catalunya Ràdio': "Hem estat capaços de no parlar en gairebé tot un dia sobre independència, cosa que vostès quasi mai aconsegueixen"

Ara
3 min
Durant entrevistat per Terribas / CATALUNYA RÀDIO

BarcelonaEl líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat aquest dimarts a 'El matí de Catalunya Ràdio' que la seva plataforma Construïm "no és cap projecte polític al marge d'Unió, és una plataforma de debat entre Unió i la societat civil". Preguntat sobre la seva afirmació que "més enllà de la independència també hi ha vida", el líder democristià ha subratllat respecte les seves jornades del cap de setmana: "Hem estat capaços de no parlar gairebé tot un dia sobre independència, cosa que vostès quasi mai aconsegueixen".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una sentència que ha incomodat l'entrevistadora, Mònica Terribas, que li ha recordat que, per exemple, aquest mateix dimarts entrevistarà l'economista austríac Christian Felber. "No la segueixo al dia a dia, si vol ja li faré un seguiment per Twitter", ha insistit Duran en una entrevista que en tot moment ha estat tensa.

Quant a les polítiques econòmiques, el líder d'Unió ha afirmat que l'austeritat pot funcionar si el que es fa és "gastar diners amb intel·ligència". "Hem estat poc crítics amb el tripartit perquè hem fet l'onada a ERC", ha etzibat, i encara ha insistit: "Com que hem necessitat el suport d'ERC, no hem estat prou crítics amb ERC". Ho ha dit en referència a la seva participació als governs junt al PSC i ICV-EUiA, tot i que ha afegit que ho ha afirmat com a dirigent dels democristians, no de CiU.

Preguntat per la possible candidatura unitària, Duran ha evitat valorar-la abans d'escoltar la conferència d'Artur Mas. "Pot funcionar una llista amb personalitats? No ho sé, sobretot cal saber quins objectius pot tenir el Govern", ha apuntat, i tampoc ha entrat a considerar si coincidiria en una llista amb ERC. En tot cas, s'ha mostrat partidari "de la continuïtat del Govern", ja que "el país necessita estabilitat".

Pel que fa a una possible independència de Catalunya, el líder democristià ha matisat algunes paraules expressades en l'entrevista a 8TV de dilluns. Així, ha apuntat que llavors va assegurar que només hi ha hagut independències a través de guerres o amb pactes, tot i que descarta que ara hi pugui haver una guerra i, per tant, "no hi haurà Catalunya independent si no hi ha pacte amb l'Estat". "Pel que sé, pel que he llegit", ha començat Duran, la independència no tindria "viabilitat internacional", i ha insistit que el president d'ERC, Oriol Junqueras, "en els seus viatges no han tingut prou contactes sobre el que significa la independència" i "no coneix quina és la voluntat política dels principals actors europeus sobre la construcció europea". Així, assegura que els presidents d'Alemanya, França i Itàlia la rebutgen.

Malgrat tot, el líder d'Unió s'ha mostrat reticent a una reforma constitucional que "pot diluir les demandes catalanes" i ha afirmat que aquestes no es resolen tampoc amb un nou finançament. "El poble ha de poder parlar", ha reclamat i, malgrat que ha defensat que ell no és "anti independentista", ha evitat fer una proposta concreta d'articulació territorial. "Depèn del que jo digui, demà rebré garrotades", ha asseverat i, ha demanat "que facin els altres propostes", en referència al govern espanyol. Sigui com sigui, ha insistit en reclamar la consulta i ha carregat contra la querella del fiscal general de l'Estat contra Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau.

Finalment, Duran ha asseverat que no vol presentar-se a les eleccions per separat de CDC, tot i que "una altra cosa és que CDC ho plantegi". Si Unió anés en solitari, però, dubta que obtingués un resultat tan pobre com el que apuntava l'enquesta d''El Periódico', que no li atorgava ni un escó.

stats