TRIBUNALS
Política 29/07/2013

L'Audiència de Palma condemna l'exconseller de Comerç Josep Juan Cardona a 16 anys de presó pel cas Scala

La trama va saquejar 11,5 milions d'euros de l'erari públic. Hi ha 17 persones implicades

Efe
2 min

Palma.L'exconseller balear de Comerç, Indústria i Energia entre els anys 2003 i 2007, Josep Juan Cardona (PP), ha estat condemnat a setze anys de presó i 2,25 milions d'euros de multa arran del cas Scala pels delictes d'associació il·lícita, malversació, falsedat documental, frau a l'administració i suborn. El fiscal ha demanat una vista de mesures cautelars arran de la sentència i, previsiblement, demanarà l'ingrés a presó provisional de l'exconseller.

En el cas Scala, 17 persones han estat acusades d'integrar una trama que va saquejar 11,5 milions d'euros de l'erari públic. L'Audiència de Palma les havia citades totes aquest dilluns per comunicar-los la sentència. La Fiscalia Anticorrupció va demanar 51 anys i 9 mesos de presó pels acusats, dels quals 21 anys corresponen a qui el ministeri públic considera el màxim responsable de l'espoli: el conseller de Comerç, Indústria i Energia entre els anys 2003 i 2007, Josep Juan Cardona (PP).

15 dels 17 imputats van acceptar les penes sol·licitades per la Fiscalia mitjançant conformitats que suposen l'aplicació d'atenuants de confessió i reparació del dany.

Les multes reclamades pugen a 9,38 milions d'euros. La responsabilitat civil sol·licitada s'ha incrementat de 8,27 milions a 11,5 milions d'euros i 1 milió de dòlars, perquè té en compte les quantitats íntegres de fons públics defraudats.

L'exconseller Cardona afrontava una petició de 21 anys de presó, una multa de 7,5 milions d'euros i una responsabilitat civil d'1,2 per set delictes: associació il·lícita, malversació de cabals públics, delictes continuats de suborn, prevaricació, falsedat documental per funcionari i en document mercantil, i frau a l'administració.

En la seva exposició final en el judici, que va concloure a principis de maig, el fiscal anticorrupció Pedro Horrach va assegurar que el cas Scala era un exemple pur del que "és la corrupció". Segons Horrach, el testimoniatge de la penedida Antònia Ordinas, exdirectora del consorci per al desenvolupament econòmic de Balears, "és un relat detallat del saqueig sistemàtic dels comptes públics". L'advocat de Cardona, Miquel Arbona, en va demanar l'absolució i va qüestionar la confessió d'Ordinas.

stats