POLÍTICA
Política 28/03/2012

Duran marca distàncies amb l'estat propi però veu "perfectament compatible" seguir amb CDC

Assegura que des del 1931, Unió sempre ha defensat un model d'estat "confederal"

Efe
2 min

BarcelonaEl líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha volgut marcar distàncies amb l'aposta de CDC per a un estat propi per a Catalunya, tot i que troba "perfectament compatible" seguir unit al seu soci de federació, a CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions al Canal 24h de TVE, Duran s'ha referit per primera vegada al congrés de CDC, que aquest cap de setmana va fixar com a horitzó nacional la consecució d'un estat propi per a Catalunya.

El líder d'Unió ha expressat el seu "màxim respecte" cap a les decisions adoptades al congrés. Un congrés en què els seus socis han projectat, segons diu, una imatge d'"unitat i fortalesa" com a principal partit de Catalunya.

Duran ha assumit les diferències ideològiques que separen Unió i CDC, sense que això els impedeixi seguir unides: "Cada partit té les seves pròpies idees, som dos partits diferents, hi ha moltes coses que ens uneixen i altres que ens separen, però són més les que ens uneixen, la coalició és molt bona".

Per més que del congrés dels convergents hagi sortit un pronunciament a favor de la independència de Catalunya, Unió, segons Duran, no veurà condicionat el seu congrés al maig.

"Unió es posicionarà com cregui que hagi de posicionar-se, segurament no en els termes exactes en què s'expressa CDC", ha assegurat, i per diferenciar l'ideari dels dos partits ha recordat que, des de la seva creació, el 1931, Unió sempre ha defensat un model d'estat "confederal".

Tot i això, segons Duran, "és perfectament compatible" mantenir la unitat interna entre Unió i CDC: "O és que no era compatible per als socialistes governar amb ERC a Catalunya?", ha argumentat.

Davant les crides des de les files populars perquè Unió trenqui amb el sobiranisme de CDC, Duran ha deixat clar que el seu partit "no trencarà la federació", i ha advertit que, en tot cas, "el problema el té" la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, perquè segueix "donant suport al Govern en determinades mesures".

Enfront de la reacció furibunda contra la idea de l'estat propi en alguns sectors espanyols, ha demanat que s'acceptin les coses amb "normalitat democràtica": "Cal respectar-ho mentre s'intenti aconseguir per mitjans pacífics".

stats