Política 13/12/2020

Joan Carles va conèixer les actuacions judicials des de dins sense necessitat de personar-s'hi

La Fiscalia del Suprem es pronunciarà sense presses sobre la regularització fiscal

Ernesto Ekaizer
3 min
De Botswana  al paradís fiscal:  el declivi de Joan Carles I

BarcelonaEl rei emèrit ha tingut informació puntual i detallada de les actuacions judicials sobre la seva fortuna tant a Suïssa com a Madrid des de pràcticament el començament de les actuacions de la justícia helvètica i de l'espanyola, segons fonts judicials consultades per l'ARA. Les seves fonts principals han sigut el seu advocat suís, Dante Canonica, imputat en el procediment obert el juliol del 2018 (diligències per blanqueig de capitals), i més tard ha tingut informació puntual a través del seu exajudant de camp i testaferro, el coronel de l'exèrcit de l'aire, Nicolás Murga Mendoza, i l'empresari mexicà resident a Londres, Allen Sanginés-Krause.

A Suïssa, l'advocat Dante Canonica, secretari del consell d'administració de la fundació panamenya Lucum –que va ingressar el 8 d'agost del 2008 els 100 milions de dòlars transferits pel ministeri de Finances de l'Aràbia Saudita–, va ser interrogat pel fiscal de Ginebra Yves Bertossa sobre els seus contactes actuals amb Joan Carles. Canonica està imputat. Va ser en una audiència celebrada el 13 de juny del 2019. A preguntes de Bertossa, Canonica va assenyalar: "Tinc encara alguns contactes per telèfon amb Joan Carles I. Es tracta de breus contactes. No conec la seva situació mèdica actual. No m'ha preguntat si ha de venir a Ginebra a declarar".

A l'abril del 2019, després de rebre un primer informe del Seplac –la unitat d'intel·ligència financera espanyola–, la Fiscalia Anticorrupció va citar el coronel Murga per prestar declaració en qualitat d'imputat. I cap al setembre del 2020, segons una informació confirmada per l'ARA, la Fiscalia Anticorrupció, també amb un informe del Seplac, va prendre declaració a Sanginés-Krause amb un qüestionari escrit que va ser enviat a l'estranger. Per tant, Joan Carles tenia accés directe a informació tant puntual com precisa des de dins dels procediments.

El seu advocat

El rei emèrit va anunciar la contractació de l'advocat Javier Sánchez-Junco, en una acció coordinada amb el Palau de la Zarzuela, el 15 de març del 2020. Aquell dia, després de la declaració el dia anterior de l'estat d'alarma pel coronavirus, el rei Felip VI va fer una compareixença en què va renunciar a l'herència de Joan Carles i va cancel·lar la seva assignació anual (194.232 euros). El 3 d'agost, al marxar el rei emèrit als Emirats Àrabs Units (EAU), Sánchez-Junco va anunciar: "Sa Majestat el rei Joan Carles m'ha donat instruccions perquè faci públic que, malgrat la seva decisió de traslladar-se en aquests moments fora d'Espanya, està en tot cas a disposició el ministeri Fiscal per a qualsevol tràmit o actuació que consideri oportú". La Fiscalia del Suprem va enviar comunicacions a la defensa de Joan Carles I per si considerava oportú personar-se en les diligències d'investigació sobre el cas de les obres de l'Ave La Meca-Medina. I també més tard.

Però amb independència de si finalment s'ha personat formalment o no, el cert és que la defensa del rei emèrit va conèixer el contingut des de dins de les causes. La Fiscalia del Suprem no es pronunciarà sobre la regularització de forma aïllada, la qual cosa implica que pot trigar alguns mesos, segons fonts jurídiques. La regularització es pot fer per donacions davant l'organisme de tributs de la Comunitat de Madrid o per IRPF davant Hisenda. No queda clar quina és la via triada, però la quantitat que pretén abonar, 678.393,72 euros, segons assenyalen tècnics d'hisenda del sindicat Gestha a l'ARA, encaixa amb una quantitat rebuda del seu amic mexicà del voltant de 800.000 euros. Si el rei emèrit opta per aquesta alternativa, agafen més rellevància, si és possible encara, les paraules de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, del 10 de desembre: "No tots som iguals davant la llei". Perquè és el missatge a Tributs de la Comunitat de Madrid.

stats