ELECCIONS 25-N
Política 07/11/2012

Junqueras concreta pas a pas el seu full de ruta cap a l'estat propi

El programa d'ERC és un full de ruta detallat amb els passos a seguir i les estructures a crear cap a l'estat propi. Vol competir amb CiU amb concreció en el projecte i propostes netament d'esquerres.

Roger Tugas
2 min
Oriol Junqueras i Marta Rovira van mostrar ahir el cartell de campanya d'ERC, que duu per lema "Un nou país per a tothom" i, de sublema, "Vota independència".

BARCELONA.El candidat d'ERC, Oriol Junqueras, no es presenta per governar una Catalunya autonòmica. Queda clar en el programa electoral, que quasi no inclou propostes encarades a l'actual marc, sinó que en tot moment concreta detalladament com desbordar-lo. Així, descriu la situació actual de cada àmbit, n'explica la transició que reclamen i detalla com articular-ne les polítiques en una futura República catalana. Així volen contrarestar una CiU que inclou l'estat propi al programa però no en detalla el procés. I fent-ho des de l'esquerra. "Estem legitimats per ser el model alternatiu al de CiU i PP", defensava ahir Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Autodeterminació

Debat intern i gira internacional del president per reunir suports

El full de ruta d'ERC passa, internament, per establir els mecanismes durant el 2013 per convocar el referèndum el 2014 -en el marc legal català i espanyol o, si no pot ser, l'internacional-. Com a alternativa, també es planteja la declaració unilateral. Proposen constituir una "comissió promotora del diàleg nacional" que fomenti el debat a Catalunya -amb la participació de representants dels Països Catalans- i editi un llibre blanc que es reparteixi a les llars catalanes. Paral·lelament, buscarien suports internacionals amb un pla de comunicació, un grup d'observadors internacionals i una gira dels presidents de la Generalitat i el Parlament. Amb l'Estat el diàleg s'intentaria per pactar el referèndum i els termes de la separació.

Hisenda i fiscalitatAgència pròpia, banc públic i reducció de l'IVA i l'IRPF

Un dels primers mandats de la legislatura per a ERC seria crear la Hisenda pròpia a partir de l'estructura de les diputacions i assumir totes les competències fiscals, així com convertir l'Institut Català de Finances en un banc públic. Fet això, proposa reduir l'IVA i l'IRPF, crear impostos a la banca i a les transaccions financeres, derogar la supressió de l'impost de successions i eliminar l'euro sanitari i les taxes judicials.

Ocupació i seguretat socialLlei de l'emprenedoria i seguretat social catalana

Els republicans volen redefinir el servei públic d'ocupació, aprovar una llei d'emprenedoria i bonificar la contractació indefinida. Insten a crear ja la seguretat social catalana.

Salut i educacióPressupost sanitari europeu i restauració de la sisena hora

ERC preveu un ministeri de salut i afers socials que simplifiqui estructures, equipari els recursos en salut a la mitjana europea el 2016, redreci les retallades en educació, restauri la sisena hora i faci plans contra la pobresa i per la dependència.

InfraestructuresTraspàs total d'aeroports, ports i xarxa ferroviària

Els republicans reclamen la titularitat de tota la xarxa ferroviària per liberalitzar el sector i les competències en navegació aèria i en els ports.

Seguretat i justíciaPlenes competències policials i poder judicial propi

Junqueras proposa unificar Policia Local i Mossos d'Esquadra en un cos i assumir-ne totes les competències i crear un poder judicial català amb "funcionaris judicials arrelats i coneixedors de la identitat del país". Aposta per la dació hipotecària.

Transparència i corrupcióLlei de participació i portal per accedir a la informació pública

ERC vol una llei de participació que obri la confecció de lleis i decrets als ciutadans i un portal virtual que ofereixi tota la informació pública.

stats