Aragonès eleva el to contra Illa i busca polaritzar la campanya amb el PSC: "O govern d'ERC o del 155"

Insisteix en advertir a JxCat que la independència no es fa ni amb "retòrica" ni amb "declaracions"

i
Quim Bertomeu
3 min
El candidat d'ERC, Pere Aragonès, aquest diumenge des de Lloret de Mar.

BarcelonaFins ara ERC en aquesta campanya electoral havia disparat contra JxCat i el PSC pràcticament a parts iguals. Contra "la sociovergència que fa 40 anys que dura", contra "els de sempre" i contra els que tenen "casos de corrupció per parar un tren", per posar alguns exemples. Aquest diumenge, però, des de Lloret de Mar, quasi totes les crítiques se les ha emportat el candidat dels socialistes, Salvador Illa. L'objectiu d'Esquerra, polaritzar la campanya assegurant que només hi ha dos triomfadors possibles la nit electoral del 14-F, ells o el PSC. "O volem que la reconstrucció es decideixi des d'aquí o des la Moncloa, o govern d'ERC o govern del 155 amb Salvador Illa i el PSC", ha proclamat el candidat dels republicans, Pere Aragonès. Tot i això, el també vicepresident del Govern ha llançat un avís a JxCat com el que ja feia en aquesta entrevista amb l'ARA. Ha acusat els de Laura Borràs de convertir la independència en una qüestió "retòrica" sense una proposta de fons sobre com aconseguir-la.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Esquerra vol que la campanya es percebi com un duel amb el PSC, tot i que la majoria d'enquestes indiquen que JxCat també participa en aquesta batalla amb possibilitats de triomf. Aragonès ha dedicat bona part del seu míting a carregar contra el candidat dels socialistes, a qui ha acusat de ser el candidat "de l'Íbex-35 i dels poders fàctics" i d'haver preferit "protegir la campanya electoral" rebutjant un ajornament de les eleccions, més que no pas protegir la salut dels ciutadans. Fins i tot ha fet mofa del fet que el PSC hagis inclòs al seu programa electoral l'històric compromís de portar el Senat a Barcelona: "Tatxin-tatxan... és una proposta rovellada". A l'atac contra Illa s'hi ha sumat tothom. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha criticat "la deixadesa de funcions" de l'exministre per haver abandonat el càrrec en plena tercera onada del virus. De fet, la dirigent republicana ha fet un repàs de tots els errors que ella considera que ha fet el ministeri de Sanitat onada per onada de la pandèmia. Des de "centralitzar" competències amb l'esclat del virus fins a traspassar-les a les comunitats "sense recursos" per executar-les.

Advertència a JxCat

Però ERC sap que, malgrat intentar que la campanya sigui cosa de dos, no pot deixar de mirar de reüll els seus socis de govern, JxCat, que aquest dissabte van tornar a prometre "activar" la DUI si l'independentisme guanya el 50 per cent dels vots la nit del 14 de febrer. Aragonès ha insistit que el procés cap a la independència no pot ser una qüestió de "declaracions i retòrica", sinó que és qüestió de "fer-la sumant majories" com més àmplies millor. Per exemple com les de l'1 i el 3 d'octubre del 2017. Però qui ha sigut més clara carregant avui contra la llista de JxCat ha sigut la candidata republicana per Girona, Teresa Jordà, que ha fet al·lusió al llibre que Laura Borràs va publicar poc abans de la campanya, Filla de l'1 d'Octubre (Enciclopèdia). "Nosaltres no som fills de l'1-O, nosaltres portem molts anys treballant", ha proclamat. També ha reivindicat ERC com el partit que treballa per la gent i per la república sense "posar dates al calendari". "Posar dates al calendari és un risc i és perillós, i molts cops és mentida i genera frustració. Res de promeses falses quan no toca", ha proclamat.

El que ERC manté en cada acte de campanya és l'apel·lació a poder guanyar unes eleccions al Parlament per primera vegada des dels anys 30 del segle XX, quan es va fundar el partit. Aquest diumenge l'encarregat de fer-ho ha sigut el líder dels republicans a la cambra catalana, Sergi Sabrià, que ha recordat els 90 anys que complirà el seu partit el proper 19 de març. "El millor homenatge és una victòria a unes eleccions catalanes", ha exposat.

stats