Política 13/07/2011

Junqueras i Rovira proposen el retorn d'ERC a la centralitat per "reconnectar amb la societat"

La direcció d'ERC mostra el seu suport a l'eurodiputat en la presentació de la seva candidatura

Redacció/acn
4 min
Oriol Junqueras, amb Puigcercós i Benach ben a prop, a la presentació de la seva candidatura / ACN

BarcelonaMés de 350 militants d'ERC han donat suport a la candidatura d'Oriol Junqueras i Marta Rovira per dirigir el partit a partir del proper congrés.En l'acte, Junqueras ha manifestat la seva voluntat de retornar ERC a la "centralitat" per fomentar la "reconnexió social" i fer créixer així l'espai de "l'esquerra republinaca nacional". En un discurs que no ha evitat dards tant a l'estratègia i a les formes internes i públiques del partit els últims anys, ha renegat de l'equidistància i ha apostat per fer créixer l'espai propi d'ERC en base a una estratègia pròpia no basada en els moviments de CiU i PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, la seva candidatura opta per potenciar els pactes d'ERC amb la coneguda geometria variable, que no lligarien el partit a formar tripartits progressistes de manera sistemàtica ni a ser tampoc el soci habitual de CiU, sinó a treballar per la construcció d'un propi espai majoritari. La candidatura assegura que aquesta tendència aglutinadora dels valors d'esquerres i sobiranistes rau en la tradició republicana que afirma que vol recuperar. Junqueras, a més, ha explicat que ideològicament recull l'essència de la socialdemocràcia i del liberalisme democràtic. El candidat també ha explicat que "més que amb tots els independentistes o amb tots els que defensen l'estat del benestar, vull treballar amb tots els que són bona persona, generosos, treballadors i compromesos amb la seva comunitat".

L'acte, a més, ha comptat amb la presència de gran part de l'Executiva actual, amb una primera fila encapçalada per destacats membres com Joan Puigcercós, Ernest Benach, Jordi Portabella, Joan Manuel Tresserres o Carme Capdevila. A més, Junqueras ha anunciat que ja compta amb més de mil avals i que en la seva proposta de nova direcció hi mantindrà noms com el de la portaveu parlamentària, Anna Simó, els diputats Oriol Amorós o Maria Mercè Roca, els exregidors de Barcelona Ricard Fernández i Ester Capella, o el president d'ERC a Girona, Josep Carrapiço.

Junqueras i Rovira han vist com gran part de l'actual direcció i les cares més representatives d'Esquerra han abraçat aquest dimecres el seu projecte per encapçalar el partit a partir del congrés de la tardor. El president, Joan Puigcercós, l'expresident del Parlament, Ernest Benach, la portaveu del grup parlamentari, Anna Simó, els exconsellers Carme Capdevila i Joan Manuel Tresserras, el líder del partit a Barcelona, Jordi Portabella, i el seu equip, alcaldes i dirigents territorials han donat així el seu suport a Junqueras. Només algunes absències, com la del secretari general republicà, Joan Ridao, s'han fet notar. L'acte ha servit, doncs, per donar el tret de sortida a la campanya del candidat a presidir Esquerra.

En les seves intervencions, Junqueras i Rovira han detallat part del seu programa per "adaptar" el partit. El candidat a president ha destacat que "si volem ser una gran força política amb capacitat de transformació hem de fer un discurs ideològic ampli, que arribi a molta gent, que reculli el millor de les nostres arrels, el millor dels referents internacionals, i que sigui prou coherent com per aguantar un esforç a llarg termini". Rovira ha negat "l'equidistància" entre els dos grans partits, CiU i PSC, i ha defensat que Esquerra "no pot ser crossa ni dels catalanistes conservadors ni dels resistencialistes que s'anomenen progressistes".

El decàleg de la candidatura de Junqueras i Rovira ja ha vist la llum. En un acte amb militants i simpatitzants celebrat a les Cotxeres de Sants, a Barcelona, els aspirants han explicat aquest dimecres al vespre els principals punts del seu programa. Entre les seves propostes, destaca la creació d'una mena d'assemblea de savis que ell anomena "Consell Assessor". L'organisme, que agruparia a les velles glòries del partit canalitzant així internament la seva experiència i les seves aportacions a la línia actual, es reuniria periòdicament un o dos cops a l'any i seria, a més, convocat per la direcció d'ERC quan considerés necessaris els seus dictàmens. L'Executiva del partit seria qui escolliria els membres d'aquest comitè.

En la seva proposta, Junqueras i Rovira també plantegen incrementar la participació de la militància i dels simpatitzants en la vida del partit. Tal i com ja va avançar l'ACN, el candidat a la presidència pretén obrir un registre d'electors que permeti a tots els propers a ERC participar en les primàries que escollirien a cada candidat a unes eleccions. Però a més, el document presentat aquest dimecres també preveu la celebració de consultes internes. Aquestes convocatòries es farien cada cop que la direcció del partit s'hagués de posicionar al voltant de temes clau per Catalunya o per l'estratègia d'Esquerra. Pactes post-electorals, lleis de gran calat o acords en temes com el pacte fiscal serien algunes de els posicions que es prendrien donant la veu a la militància en aquestes consultes, com la que ERC va fer pel referèndum de l'Estatut.

Junqueras vol també potenciar el municipalisme, dinamitzant el consell assessor municipal que té ERC i incloent representants d'alcaldes i regidors a la direcció del partit. A més, el candidat pretén que l'Executiva que encapçalaria sigui més "col·legiada, corresponsable i solidària" per garantir així una postura comuna de la direcció en els grans temes de país i l'estratègia d'ERC.

stats