Política 05/10/2012

Junqueras a López Tena: "És molt difícil sumar amb algú que no vol sumar"

Els líders d'ERC i Solidaritat s'intercanvien retrets i donen per impossible formar una candidatura unitària el 25-N

Ara
3 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, a la sala de premsa del Parlament

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } No hi ha marxa enrere possible. ERC i Solidaritat no reprendran les converses per mirar de formar una coalició electoral el 25-M. Els líders de les dues formacions, Oriol Junqueras (ERC) i Alfons López Tena (SI) han descartat qualsevol possibilitat d'acord i s'han intercanviat retrets públicament aquest divendres en dues entrevistes a 'El món a RAC1'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És molt difícil sumar amb algú que no vol sumar". Així ha resumit Junqueras la negociació frustrada d'aquest dijous entre les formacions independentistes per fer una coalició electoral. El president dels republicans ha evitat carregar contra Solidaritat, però ha admès que està "dolgut", "trist" i "decebut" per les converses d'ahir. "SI ens diu que volen anar junts, però no hi ha acord ni en el programa, ni en la campanya, ni en el grup parlamentari; la pregunta és: què fem anant junts", s'ha queixat. SI exigia, segons Junqueras, fer programes electorals diferents i constituir dos grups parlamentaris diferents al Parlament després dels comicis. Junqueras admet que una coalició sobiranista hauria permès sumar més escons, però assegura que "és molt més important representar de la manera més digna possible els representants que et voten".

El president d'ERC també ha demanat generositat als líders de SI Alfons López Tena i Uriel Bertran perquè deixin pas a noves cares, com va fer ERC després de la patacada als últims comicis al Parlament. Tot i el fracàs de la cimera d'ahir, el president d'ERC ha assegurat que hi ha "opcions" amb Reagrupament i amb Joan Laporta. Amb tot, la prioritat d'ERC és integrar més gent a l'independentisme: "El més útil en comptes d'ordenar i desordenar independentistes és integrar gent que fins ara no ho ha estat. Aquesta és la tasca de debò, sumar, construir grans consensos, això és el que nosaltres intentarem fer". Junqueras ha evitat dir els noms propers al PSC a qui els republicans han ofert entrar a les seves llistes.

En una altra entrevista, Alfons López Tena ha replicat la versió de Junqueras i ha dit que ahir ERC va donar per trencades les converses abans d'hora i que la voluntat dels solidaris era arribar a un acord. "ERC volia que ens integréssim dins la seva campanya i va imposar els quatre caps de llista", s'ha queixat.

Des de TV3, el líder de Democràcia Catalana, Joan Laporta, ha insistit a reclamar una gran coalició del catalanisme polític liderada per CiU i ERC amb vista al 25-N.

Sis hores de cimera

Amb sis hores de cimera entre ERC, SI, RCat i DC no n'hi va haver prou per assolir un acord per constituir una coalició independentista per al 25-N. Ben al contrari, van servir per constatar que la proximitat dels comicis, les diferències programàtiques, les ambicions de cada partit i la falta de confiança personal entre els seus líders eren obstacles insalvables de cara a articular una candidatura conjunta.

Els punts de desacord que van encallar les converses van ser la confecció de llistes, la manera de muntar la campanya i l'articulació parlamentària posterior, entre d'altres. Tot i no ser possible l'acord a quatre, els partits participants no s'han tancat a pactar coalicions que n'incloguin alguns d'ells.

Els tres representants de cada formació van debatre fins a les quatre de la tarda al Parlament gairebé tots els aspectes relatius a la constitució d'una candidatura, i en gairebé tots van trobar discrepàncies. Amb vista de la impossibilitat d'assolir un acord, es van permetre un recés per parlar amb les cúpules respectives i es van tornar a reunir a dos quarts de set a la seu de l'entitat Ciemen. Gairebé al cap de dues hores tancats, però, l'acord es va constatar impossible amb l'ajustat termini per perfilar serrells.

"Les forces independentistes tenim molt clar quin és el nostre enemic", va afirmar la secretària general d'ERC, Marta Rovira, un cop explicada la impossibilitat d'entesa per les presses, i va ressaltar la voluntat de col·laborar després del 25-N. Des de RCat i DC van coincidir en el diagnòstic, però no des de SI, ja que Uriel Bertran va culpar la direcció d'ERC de vetar l'acord i es va atorgar al seu partit el paper de "garants del procés independentista".

Segons Bertran, els republicans haurien rebutjat el "tàndem potent" d'Oriol Junqueras i Alfons López Tena, però la versió dels altres partits és ben diferent. Segons ERC, RCat i DC, SI hauria reclamat el primer lloc a la llista de Girona, tres llocs de sortida a Barcelona, pactar només un programa de mínims i que cada partit defensés les seves propostes en campanyes diferenciades. A més, que després de les eleccions poguessin constituir grups parlamentaris diferents. Unes condicions que consideren impossibles d'assumir, entre altres.

stats