Política 24/09/2020

Junqueras, sobre els indults: "Som innocents i la nostra opció és l'amnistia"

Campo desvincula la tramitació de la mesura de gràcia de la negociació dels pressupostos de l'Estat

Ara
2 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dimarts al Parlament.

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha insistit en la via de l'amnistia després de l'anunci del govern espanyol de tramitar la setmana que ve les peticions d'indults per als presos polítics. "La nostra resposta segueix sent la mateixa. Nosaltres som innocents i la nostra opció és l'amnistia. La mesura només evidencia que el regne d'Espanya continua ancorat al passat", ha afirmat en declaracions a La Sexta. Junqueras considera que la reforma del Codi Penal és una mesura "molt poc adequada" perquè "no resol en cap cas l'origen del problema ni dona una solució a milers d'encausats per posar urnes i deixar que la gent voti".

El líder d'ERC també ha insistit que veu "poques diferències" entre el govern de Pedro Sánchez i el de Mariano Rajoy i ha tornat a demanar que desjudicialitzi la política. En aquest sentit, el president dels republicans ha reiterat que el seu partit està disposat a parlar dels pressupostos de l'Estat, però que ha de ser l'executiu espanyol qui ha de dir si vol dialogar amb la dreta o amb l'esquerra perquè, al seu parer, "no és compatible".

Junqueras també ha condicionat els comptes al fet que el govern espanyol compleixi els acords i ha avisat que "no hi ha cap concreció al respecte". ERC ha supeditat el seu suport als pressupostos estatals al fet que la taula de diàleg avanci, però ni la promesa de reunir els dos governs al juliol s'ha complert ni tampoc l'objectiu de fer-ho al setembre, i tot apunta que aquest fòrum quedarà en via morta si el Tribunal Suprem inhabilita el president de la Generalitat, Quim Torra.

Campo deslliga els indults dels pressupostos

Des del govern espanyol, però, insisteixen en deslligar la tramitació dels indults de la negociació dels pressupostos de l'Estat. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha dit aquest dijous que relacionar les dues qüestions només és fruit de la "imaginació", perquè la resolució de l'indult pot trigar "entre quatre i deu mesos" i no es pot vincular a la "negociació d'aquests dies". De fet, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha recordat que si el govern espanyol no tramités els indults estaria "prevaricant". Amb tot, en una entrevista a la SER, Campo ha afirmat que li semblaria "meravellós" que la tramitació ajudés a la resolució del conflicte polític a Catalunya "com a efecte transversal".

D'altra banda, el ministre també ha afirmat que la reforma del delicte de sedició no arribarà "a curt termini". Campo ha apuntat que aquesta reforma es troba en fase d’elaboració dels esborranys i ha explicat que la seva intenció és tirar-la endavant escoltant totes les institucions i parts afectades, i per tant passarà pel tràmit de consultes al CGPJ, Consell Fiscal, Consell d’Estat i el debat al Congrés i al Senat. Així, "a curt termini no tindrem una reforma del Codi Penal en matèria de sedició".

stats