Junqueras ratifica l'aposta pel diàleg i avisa JxCat que les coses no es fan "només unilateralment"

Aragonès acusa el PSC d'assumir els postulats de Cs: "Illa és la Inés Arrimadas del 2021"

i
Quim Bertomeu
3 min
El candidat d'ERC, Pere Aragonès, i el president del partit, Oriol Junqueras.

BarcelonaJa fa temps que ERC va decidir afrontar el Procés des d'una estratègia de diàleg amb l'Estat, i el president del partit, Oriol Junqueras, aquest dimarts ha confirmat en plena campanya electoral que d'aquest discurs no canviarà una coma. "Les coses es resolen parlant", ha dit en una entrevista a La Sexta, la primera des que va sortir de la presó divendres. Així, per al líder republicà, ara mateix "el millor camí és un referèndum pactat amb el govern espanyol", malgrat que no sigui ara mateix un escenari gaire plausible.

En aquesta campanya ERC ha hagut de veure com, mentre manté l'aposta per aquesta via negociada, JxCat insisteix en parlar de reactivar la DUI després del 14 de febrer si l'independentisme supera el 50% dels vots. Junqueras ha assegurat aquest dimarts que el seu partit "accepta tots els reptes", també aquest, però ha afegit que no tot és tan fàcil. "El món és un lloc complex. Les coses no es fan només unilateralment o bilateralment. Sempre són multilaterals", ha argumentat. Ell considera, per tant, que la independència no es cosa només de reactivar la declaració: "Les coses no passen pel sol fet que tu vulguis que passin". Els republicans intenten així marcar distàncies amb la proposta de JxCat, però sense entrar en el xoc directe. No neguen la DUI, però no volen alimentar que reactivar-la sigui un escenari realista. Junqueras ha defugit qualsevol polèmica amb JxCat, però ha advertit que a ell "lliçons d'independentisme" no n'hi donarà "ningú".

Amor a Espanya

Durant la campanya ERC ha hagut de fer equilibris entre assegurar que en cap cas pactarà amb el PSC després del 14-F, però a la vegada defensar els acord a què ha arribat amb el PSOE al Congrés aquest últim any. Junqueras ha dit que, per exemple, el pacte dels pressupostos es va fer perquè els "comptes" eren millors que els anteriors, elaborats pel PP. També ha volgut distingir entre el rebuig que sent pels "aparells de l'Estat" i "l'amor" que sent per Espanya. "Jo estimo Espanya, els espanyols i la llengua espanyola, però no comparteixo en absolut el projecte polític de l'aparell de l'estat espanyol", ha resumit.

Finalment, ha parlat d'uns eventuals indults als presos polítics. Ha mantingut el discurs d'ERC en la matèria, però ha suavitzat aquell "se'l poden fotre per on els hi càpiga" que entonava el 2019. Aquest dimarts ha assegurat que el seu partit no sap "res" de si el govern espanyol se'l planteja com una possibilitat real: "Si volen fer un indult que el facin. El que sabem fins ara és que res de res".

Castillo es reivindica

La caravana principal d'ERC s'ha desplaçat aquest dimarts a la tarda a Tarragona i el míting ha comptat amb la intervenció de l'exdiputat del PSC Carles Castillo, ara el número quatre dels republicans a la llista per aquesta circumscripció. Castillo, que tot just va trencar el carnet del partit socialista l'1 de setembre passat, ha justificat el seu salt a Esquerra per poder seguir fent el mateix, és a dir, defensar el republicanisme i els postulats d'esquerra sense les "amonestacions internes" que patia al partit de Miquel Iceta. Però no només ha carregat contra els seu expartit, sinó també contra els que donen carnets de "puresa" independentista. Ell mateix ha sigut objecte de crítiques pel seu recent canvi de samarreta. Així, Castillo ha agraït la rebuda al seu nou equip i ha recomanat als militants d'ERC que no acceptin lliçons: "Que els xamans de l'independentisme màgic no us facin arronsar".

Aragonès ha lloat el pas de Castillo a ERC i ha assegurat que és l'exemple de la "via àmplia" que planteja Esquerra, és a dir, la de sumar cada cop més gent al projecte independentista. "Volem molts més Carles Castillo", ha explicat. Segons ell, ja no queda pràcticament res del PSC catalanista de fa uns anys, ja que considera que ha acabat assumint els postulats de Ciutadans: "Salvador Illa és la Inés Arrimadas del 2021". El republicà s'agafa al fet que Illa ha qüestionat avui l'objectivitat de TV3, i creu que la pròxima cosa que podria fer seria abandonar la defensa de la immersió lingüística.

L'exdiputat del PSC i número 4 d'ERC per Tarragona, Carles Castillo.

Tarragona també ha exercit d'un cert simbolisme per una altra de les principals propostes que formula ERC aquesta campanya, la de fer el pròxim Govern de més ampli espectre i que el formin com fins ara ERC i JxCat, però també els comuns i la CUP. Per ara, la idea no troba aliats, ja que ni la CUP es veu entrant al Govern amb les condicions actuals ni JxCat ni els comuns es veuen governant plegats. Aragonès ha recordat que l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va ser investit gràcies a un acord amb aquests quatre partits i creu que és possible repetir la fórmula a nivell català. "Hem de fer a la Generalitat el que hem fet a Tarragona", ha explicat.

stats