Política 22/08/2016

Andorra investigarà el presumpte xantatge de l'Estat per atacar Pujol, Mas i Junqueras

La família de l'expresident demanarà la imputació de l'excomissari en cap d'afers interns de la policia espanyola

N.orriols
2 min
Jordi Pujol Soley i Marta Ferrusola durant l'escorcoll a la casa del president Jordi Pujol. PERE VIRGILI / DIARI ARA

BarcelonaLa justícia andorrana investigarà les possibles coaccions i amenaces de l'Estat per obtenir informació sobre els expresidents Jordi Pujol, Artur Mas i l'actual vicepresident, Oriol Junqueras. Així ho ha explicat en un comunicat el grup empresarial Cierco, després que la setmana passada Higini Cierco declarés com a principal accionista de la Banca Privada d'Andorra (BPA) en el cas BPA sobre presumptes moviments de blanqueig de capital del grup bancari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cierco va declarar que va ser pressionat per les autoritats espanyoles per aconseguir informació sobre el patrimoni de Pujol, Mas i Junqueras i les seves respectives famílies.

D'altra banda, la jutge remetrà informació a la jutge que porta la querella interposada per la família Pujol per revelació de secret bancari, ja que segons Cierco el conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, hauria lliurat la informació sobre el patrimoni dels Pujol a la policia espanyola (Mas i Junqueras no tenien comptes a BPA).

Els Pujol demanaran la imputació de l'excap d'afers interns de la policia espanyola

Arran de les noves informacions, la defensa de la família Pujol també mourà fitxa. En declaracions a l'ARA, l'advocat Jean Michel Rascagneres ha anunciat que ampliarà la querella que ja van interposar per revelació del secret bancari quan van aparèixer les informacions sobre el patrimoni de l'expresident a la premsa espanyola. Després de la declaració de Cierco, demanarà la imputació de l'agregat d'Interior a l'ambaixada d'Espanya, Celestino Barroso, i de l'excomissari d'afers interns Marcelino Martín Blas, ja que se'ls va identificar com a autors de les pressions per obtenir informació sobre el patrimoni de Pujol.

També voldran que declari com a encausat el conseller delegat del BPA, Joan Pau Miquel, ja que hauria facilitat la informació sobre el patrimoni dels Pujol a les autoritats espanyoles, la qual cosa, si és certa, es tracta d'un delicte de revelació de secret professional.

"Si hi ha maniobra política a Espanya, a Andorra no té cabuda. Els tribunals faran complir l'estat de dret", assegura l'advocat Rascagneres en aquest diari.

La jutge exculpa els germans Cierco de la causa

El cas BPA, més enllà de la declaració de Cierco que va posar el focus en la família Pujol, girava a l'entorn de presumptes il·lícits que haurien comès diversos directius de la Banca Privada d'Andorra relacionats amb el blanqueig de capitals i el crim organitzat. Un cop acabada la instrucció, però, la jutge proposa exculpar els germans Cierco, accionistes majoritaris del banc, de la causa per falta de proves. En canvi, demana processar fins a 24 directius i gestors per estar vinculats amb compensacions dineràries.

L'entitat va ser intervinguda per les autoritats andorranes arran d'un informe del departament de Delictes Financers del Tresor nord-americà (FinCEN) que alertava de possibles activitats il·legals.

stats