CORRUPCIÓ
Política 29/06/2019

La justícia torna a acorralar Francisco Camps

L’expresident valencià està a punt de tornar a seure al banc dels acusats gairebé una dècada després del cas dels vestits

Daniel Martín
3 min
Francisco Camps

ValènciaL’expresident valencià Francisco Camps està a punt de repetir l’experiència d’ara fa vuit anys, quan va ser jutjat pels seus tractes amb les empreses de la trama Gürtel, acusat d’haver acceptat vestits pagats per Orange Market, la filial valenciana de la xarxa de corrupció. Finalment, un jurat popular va declarar l’excap del Consell “no culpable” del delicte de suborn impropi, però el cas va comportar la seva sortida de l’executiu autonòmic i va posar fi a la seva carrera política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gairebé una dècada després, el dirigent conservador podria tornar a seure al banc dels acusats investigat per la construcció del circuit de Fórmula 1 de València i la contractació de l’expositor del pavelló del País Valencià per a l’edició del 2009 de la fira Fitur. En la primera causa, la magistrada ja ha decretat l’obertura de judici oral. Encara falta resoldre el recurs de la Fiscalia Anticorrupció, que sol·licita l’arxivament perquè considera que la possible malversació en la construcció del circuit -una actuació que segons la jutge va suposar un cost pròxim als 89 milions d’euros entre el 2007 i el 2008-, en cas de ser constitutiva de delicte, ja hauria prescrit. Una visió oposada a la de l’Advocacia de la Generalitat, que demana set anys de presó i 17 d’inhabilitació per a Camps per un presumpte delicte de prevaricació. També acusa l’excap del Consell d’haver comès tràfic d’influències, pel qual li demana nou mesos de presó i quatre anys d’inhabilitació per a càrrec públic.

Pagaments encoberts

Pel que fa a la investigació sobre Fitur, el magistrat de l’Audiència Nacional José de la Mata ja ha dictat el processament de Francisco Camps, perquè considera que les adjudicacions a la trama Gürtel podrien haver sigut un pagament encobert per feines de la xarxa corrupta al PP, atès que la formació conservadora acumulava amb l’empresa “un deute de 800.000 euros” que hauria resolt amb “pagaments en metàl·lic (amb donacions il·legals d’empresaris valencians)” i girs de “factures falses d’Orange Market a empresaris valencians”.

Una situació de la qual, explica el jutge De la Mata, Francisco Camps “estava plenament al corrent”. És per això que proposa jutjar l’excap del Consell per prevaricació, i deixa la porta oberta a sumar-hi el delicte de frau, una proposta que secunda la Fiscalia Anticorrupció, que, per la seva banda, ha demanat dos anys i sis mesos de presó. Molt més elevada ha sigut la petició del Partit Socialista del País Valencià, que exerceix l’acusació popular: sol·licita nou anys de presó i 16 d’inhabilitació.

Les confessions de l’ex mà dreta de Camps Ricardo Costa, que el va acusar d’haver “ordenat” treballar amb la Gürtel, i la del seu “amic de l’ànima” -així l’havia arribat a definir, tot i que ara en renega-Álvaro Pérez el Bigotes, que va confirmar la seva participació, han deixat Camps a les portes del judici. Ell defensa que tot es tracta d’una operació política en què el president valencià, Ximo Puig (PSPV), i la vicepresidenta, Mónica Oltra (Compromís), “utilitzen l’Advocacia de la Generalitat“ i s’aprofiten del fet que José de la Mata va ser director general de Modernització de la Justícia durant els governs del socialista José Luís Rodríguez Zapatero. Camps, que fa deu anys va sortir-se’n al preu d’haver de renunciar a la carrera política, torna a ser sota el focus judicial.

A l’espera del cas de la visita del Papa

Francisco Camps continua sent investigat per la visita del Papa a València l’any 2006, acusat dels presumptes delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental. També són investigats Esteban Escudero, bisbe auxiliar de València; l’exvicepresident del Consell Víctor Campos; l’expresident de les Corts Juan Cotino, i uns quants dirigents de la fundació organitzadora. Aquesta setmana l’excap del Consell ha sol·licitat l’arxivament de la causa perquè considera que “hauria prescrit”. Si el jutge acceptés la petició, Camps sumaria el segon arxivament, de les quatre peces en què ha sigut imputat els últims anys, i s’afegiria al de la investigació per les negociacions prèvies a l’organització del Gran Premi d’automobilisme.

stats