Política 24/09/2017

El govern espanyol justifica la "coordinació" dels Mossos perquè a Catalunya "no es garanteix la seguretat de tothom"

El ministeri de l'Interior diu que la policia catalana "sent vergonya" pel que va passar al departament d'Economia

Acn
3 min
El número 2 d'Interior nega haver ajudat Ignacio González i diu ser víctima d'un "linxament polític"

BarcelonaEl secretari d'estat de Seguretat, José Antonio Nieto, ha justificat la instrucció de la fiscalia per coordinar des del govern espanyol l'acció dels Mossos d'Esquadra perquè a Catalunya "no s'està assegurant la seguretat de tothom".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

S'ha referit al que, segons ell, va passar al departament d'Economia dimecres a la nit, quan els antiavalots dels Mossos d'Esquadra van haver de tirar enrere els manifestants per fer un passadís perquè els agents de la Guàrdia Civil que havien estat escorcollant la conselleria poguessin sortir. "Estic convençut que els Mossos d'Esquadra quan veuen aquestes imatges senten vergonya. Per a qualsevol policia això és un fracàs, perquè no es va ser capaç de contenir l'ordre públic", ha apuntat Nieto, que ho ha atribuït a una falta d'efectius de la policia catalana.

En declaracions a La Sexta, el número dos del ministeri ha negat que hi hagi "cap intromissió o limitació dels drets" dels Mossos. En aquest sentit, ha indicat que el fiscal continuarà tenint el comandament, però que serà Diego Pérez de los Cobos qui coordinarà el dispositiu de les forces policials.

Nieto ha assegurat que Pérez de los Cobos és una de les persones "amb més qualificació, més bona preparació i una trajectòria més àmplia" per coordinar l'operatiu policial, i ha recordat que en tot cas, com sempre, serà la fiscalia qui donarà les ordres. "No resta cap competència als Mossos. No hi ha cap intromissió, cap limitació de drets. Els Mossos segueixen depenent de qui depenien. Hi ha una operació que serà coordinada, no manada, per Pérez de los Cobos. El comandament el té el fiscal", ha insistit. Ha posat d'exemple la gestió dels atemptats, que va ser la policia catalana qui la va coordinar per ordre del jutge.

Al seu parer, aquesta coordinació es fa per evitar que tornin a passar situacions com la que, segons ell, es va viure al departament d'Economia, on hi va haver, ha dit, una "falta d'efectius dels Mossos" per garantir l'ordre públic i que la Guàrdia Civil pogués sortir de la conselleria amb normalitat. També ha esmentat la destrossa de vehicles. "No es va ser capaç de contenir l'ordre públic. Què passaria en el cas contrari?", ha preguntat posant la hipòtesi que un grup de Mossos no poguessin sortir d'un edifici a Madrid. Precisament, ha indicat que l'enviament de més efectius policials a Catalunya també busca que això no pugui tornar a passar, perquè ara mateix "no s'està assegurant la seguretat de tothom".

Nieto ha indicat que si es demana auxili policial per protegir una operació i passa el que va passar davant de la conselleria d'Economia, vol dir que "alguna cosa ha fallat i que no pot tornar a fallar". "I això és el que pretén evitar el dispositiu de coordinació que ha ordenat el fiscal", ha afegit. El secretari d'estat ha afegit que coneixent com coneix Pérez de los Cobos, "no tornarà a passar una situació com aquesta".

Sobre la destrossa de vehicles de la Guàrdia Civil, ha ironitzat que "si això no és delicte" potser d'aquí poc hi haurà un problema de falta de cotxes. "Què impediria que es convertís en esport nacional?", ha preguntat.

Pel que fa al nombre d'efectius de policia espanyola i Guàrdia Civil a Catalunya, ha dit que els que hi ha són els "necessaris". En tot cas, ha descartat que s'adopti una "mesura d'excepció" a Catalunya, i ha recordat que no es va prendre tampoc en un cas "extrem" com el del terrorisme d'ETA.

En preguntar-li per quin cos policial retirarà les urnes si se'n posen, ha indicat que qualsevol dels tres, en funció de les seves capacitats i nombre d'efectius.

stats