Política 17/04/2018

El jutge del cas 3% cita a declarar el president del Port de Barcelona i un exregidor de CiU

El jutge també interrogarà el representant legal de CDC, Francesc Sànchez

Ara
2 min
El fiscal d’Anticorrupció Fernando Bermejo en l’escorcoll del despatx de Sixte Cambra a Barcelona.

BarcelonaEl jutge del Vendrell que investiga el cas del 3% de presumptes comissions il·legals a Convergència a canvi d'adjudicacions en obra pública ha citat a declarar com a investigats el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, l'exregidor de CDC a l'Ajuntament de la capital catalana Antoni Vives i el representant legal de la desapareguda formació convergent, Francesc Sánchez. Tots tres declararan el dia 3 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El magistrat havia enviat el cas a l'Audiència Nacional, que encara ha de decidir si assumeix la investigació, però mentrestant ha decidit prendre declaració als tres investigats, que, tot i que fa temps que formen part de la causa, encara no havien comparegut als jutjats.

El cas del 3% investiga les presumptes comissions pagades per empresaris a canvi que els adjudiquessin obres públiques. Uns dels projectes sota sospita són les obres d'ampliació del dic est i el moll sud del Port de Barcelona i diversos treballs de la societat BIMSA de l'Ajuntament de Barcelona. El febrer de l'any passat la Guàrdia Civil va detenir Cambra, Vives i Sànchez en el marc de la investigació d'aquestes adjudicacions.

Un cas que arrenca a Torredembarra

Les investigacions van començar al voltant de l'Ajuntament de Torredembarra. Inicialment la fiscalia es va centrar en unes obres municipals adjudicades a l'empresa Teiko, de la nissaga Sumarroca. Estirant aquest fil, anticorrupció va començar a investigar els principals donants a la fundació Catdem de Convergència i d'aquí va fer el salt a l'empresa Infraestructures de la Generalitat i altres ajuntaments que havien estat liderats per Convergència.

La tesi del ministeri públic és que aquests empresaris, també donants del partit, haurien pagat comissions per obtenir l'adjudicació de diverses obres públiques. Tres dels principals investigats son l'extresorer convergent Andreu Viloca; el seu antecessor, Daniel Osàcar, condemnat a quatre anys i mig de presó pel cas del Palau de la Música, i l'exconseller de Justícia i exdiputat convergent Germà Gordó.

stats